Türkmenistan’da Cami açılışı

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Lebap Vilayeti Merkez Camii’nin açılına katıldı.

22 Şubat 2020 11:50

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle gerçekleşen açılış töreninde, Berdimuhamedov, baş müftü tarafından yapılan duaya da iştirak etti.

Beş hektarlık kapalı alanı bulunan Merkez Camii’nin kubbesi, altın bir hilal ile taçlandırıldı. iki kat inşa edilen ve ikinci katı kadınlara tahsis edilen camide, aynı anda üç bin kişi namaz kılabilecek. 63 metre yüksekliğe sahip 4 minaresi olan caminin 40 metre yüksekliğinde kubbesi bulunuyor. Camide, karakteristik Türkmen mimari özellikleri ve süslemeciliği dikkat çekiyor.

Berdimuhamedov, açılış konuşmasında; antik mimarlık gelenekleri yanısıra, modern mimari trendlere de uygun olarak inşa edilen cami için emeği geçen herkesi tebrik etti. Ülkenin tüm bölgelerinde böyle görkemli camilerin inşa edildiğini ve hizmete açıldığını vurgulayan Devlet Başkanı, “Günümüzü ve geleceğimizi atalarımızın bıraktığı insancıl yasalara ve yüksek ahlaki kurallara göre inşa ediyoruz.” dedi.

Türkmen halkının, yüzyıllar boyunca ulusal geleneklerini, kültürel değerlerini taşımayı ve korumayı başardığını ve Türkmen halkının mirasının ayrılmaz bir parçasının İslam dini olduğunu ifade etti. İslam dininin; insanları iyi niyet, hümanizm, iyilik ruhuyla eğitmede, en iyi insan niteliklerini ortaya çıkarmada büyük önem taşıdığını ifade eden Başkan, bu nedenle devletin, vicdan özgürlüğünü sağlamak için tüm koşulları yarattığını kaydetti.

https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/turkmenistan-da-cami-acilisi/5e50eb4101a30a2f242c588d

Alakalı yazılar

Yorum yazın