Taşkent’te Kur’an-ı Kerim almak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu

Özbekistan’ın önemli İslam alimlerinden, Mekke’deki “İslami Rabta” kurucularından Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf’un kurduğu yayınevi Özbekistan’da Kur’an-ı Kerim satışa çıkardı

Özbekistan’ın çevrimiçi yayınlarında ve sosyal ağlarında, Taşkent‘te yayınlanan Kur’an-ı Kerim’i satın almak için sırada duran insanların fotoğrafları dağıtıldı.

Islom.uz’un yayınladığı haberde, 11 Ocak’ta Kur’an-ı Kerim satışa çıkarıldı. Aynı gün Taşkent’te ve ülkenin diğer şehirlerinde Kur’an-ı Kerim’i satın almak isteyen insanlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Kur’an-ı Kerim’in rahmetli Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf tarafından kurulan Khilol Yayınevi tarafından yayınlandığı bildirildi.

Kitabın maliyeti 35 bin soum (yaklaşık 3,7 ABD doları) idi.

Özbekistan’da, Körfez ülkelerinde yayınlanan Kur’an-ı Kerim bugüne kadar yaygın olarak dağıtıldı.

Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf Kimdir ?

Özbek alim, 1952 yılında Andican bölgesinde doğdu. İlk İslami eğitimini imam olan babasından aldı. Sonra Buhara medresesinde ve Libiye’de eğitime devam etti. Sovyetler’in son döneminde Şeyh Muhammed Yusuf o zamanki Orta Asya Müslümanları Dini idaresinin başkanı oldu. Gorbaçov’un reformlarını destekleyen Şeyh Yusuf, SSCB döneminde milletvekilliğine seçilmişti.

Özbekistan’ın bağımsızlığından sonra Şeyh Muhammed Yusuf Kerimov rejiminin baskısı sonucu Türkiye ve Libiye’ye hicret etmek zorunda kaldı. 1998 yılında Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un daveti üzerine ülkesine döndü ama kendisine resmi görev verilmedi.

Muhammed Yusuf, “Hilal” ismiyle bir Kur’an-ı Kerim tefsiri yazdı. Onun “Hadis ve Hayat”, “İman” ve diğer kitapları sadece Özbekistan’da değil bütün eski Sovyet ülkelerinde en çok okunan ve satılan eserler arasında yer aldı.

Özbek imam, Kerimov, Kaddafi ve Ramzan Kadirov gibi diktatör olarak bilinen liderlere karşı ılımlı yaklaşımı sebebiyle eleştiriliyordu.

Özbekistan’ın önemli İslam alimlerinden, Mekke’deki “İslami Rabta” kurucularından Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf 11 Mart 2015 tarihinde vefat etmişti.

Kaynak: Central Asia, www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın