Tacikistan’daki hapishane isyanına sebep olanlara 29 yıl hapis

19 Mayıs 2019 tarihinde Duşanbe’deki Vahdat cezaevinde meydana gelen ve 32 kişinin öldüğü isyana sebep olanlar 19 ila 29 yıl arasında hapis cezası aldı

Tacikistan‘ın Vahdat kolonisindeki isyana katılanlar 19 ila 29 yıl arası hapis cezasına çarptırıldı.

Karar 12 Aralık’ta Tacikistan Yüksek Mahkemesinde Radyo Ozodi tarafından açıklandı. İsyancılar, terörizm, aşırılıkçılık ve cinayet de dahil olmak üzere Tacikistan Ceza Kanunu’nun 16 maddesi ile suçlandı.

19 Mayıs 2019 akşamı, Duşanbe yakınlarındaki Vahdat’ta bir maksimum güvenlik kolonisinde bir isyan meydana geldi . İsyanlar sonucunda 29 mahkum ve üç hapishane personeli öldürüldü.

Suçluların avukatları, 28 mahkumun yeniden mahkum olduğunu bildirdi. Onlara göre, mahkumların hapis cezası 19 ila 29 yıl arasında değişiyor. Adsız kalmak isteyen avukatlardan biri, “Yüksek Mahkeme’nin kararına katılmıyoruz ve bir temyiz başvurusunda bulunmak istiyoruz” dedi.

İsyancıların ceza davaları “gizli” olarak sınıflandırıldı ve duruşmalar kapalı kapılar ardında yapıldı. Avukatlar, ceza davalarının ayrıntılarını açıklama hakkına sahip olmadıklarına dair bir belge imzaladıklarını söyledi. İçlerinden biri, iddiaya göre, 28 mahkumun hepsinin savcılığa göre isyanı kışkırtanlara bağlılık yemini ettiğini söyledi. Avukat, “Bununla birlikte, mahkumlar bu suçlamayı reddetmekte ve isyana katılmadıklarını söylemektedir.

Altı ay boyunca Tacikistan hapishanelerinde zorla bastırılan iki ayaklanma meydana geldi. Her iki durumda da, DEAŞ grubu sorumluluk aldı. Kocand’daki 7 Kasım tarihinde yaşanan isyan bastırmada iki gardiyan dahil 23 kişiyi öldü. Vahdat’taki kolonide, 32 kişi öldü – üç çalışan ve 29 mahkum.

Khuj kolonisindeki isyandan sonra Adalet Bakanlığı Ceza Cezaları İcra Dairesi Başkanı İzzatullo Sharifzoda görevini kaybetti. 

www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın