Sığır sınır dinlemedi.. Özbek asker ve Kırgız siviller tartıştı

Özbekistan ordusu ile Kırgızistan vatandaşları arasında sınır tartışması yaşandı. Sınırı geçen hayvanlar kendi bölgelerine sürüldü

Özbekistan‘ın Kırgızistan sınır bölgesinde polis ve siviller arasında bir tartışma yaşandı.

Ala-Buka ilçesinden Emil Abdikadirov 7 Aralık’ta yaşanan gerginlik sonrası sınır bölgesinde şu an durumun sakin olduğunu açıkladı.

7 Aralık’ta, Kırgız Cumhuriyeti’nin Kok-Tash kırsal bölgesindeki Chon-Sai köyü yakınındaki devlet sınırının bir bölümünde, Kırgız köyünün sakinleri, komşu devletten askeri personel ile bir araya geldi.

Ak-Kurcha’nın kırsal bölgesinde Kok-Tash, Ala-Buka bölgesi, Jalal-Abad bölgesi bölgesinde, Kırgızistan vatandaşına ait sığırlar, devlet sınırının şartlı çizgisinin yakınından geçti. Otlatma sırasında, sığırlar Özbekistan topraklarına geçti. İki devletin sınır ajansları arasındaki anlaşmalara uygun olarak, bitişik bölgeden hayvan sürülerinin sınırı geçmesi durumunda, sınır muhafızları hayvanları bölgeden çıkarıyor. Bu nedenle, Özbek sınırındaki askerler, bölgeye giren hayvanları Kırgızistan’a sürmek için şartlı sınır çizgisine geldi. Ancak, Özbekistan’ın askeri personeli ile Kırgızistan vatandaşları arasında sözlü bir çatışma çıktı.

8 Aralık’ta, Kırgızistan Cumhuriyeti Devlet Sınır Servisi, 7 Aralık’ta Kırgızistan-Özbek sınırında hiçbir ihlalin ve Özbek askerlerinin Kırgızistan topraklarına yasadışı girişinin kaydedilmediğine dair bir rapor yayınladı.

Toplantıda, Özbekistan’ın askeri personelinin bu bölgede yasadışı olarak bulunduğu belirtildi. İkili bir toplantı 10 Aralık’ta yeniden yapıldı. Ala-Buka semtinde bugüne kadar Özbekistan sınırında tarif edilmemiş 4 bölüm var. Bu bölümlerin uzunluğu 50 km’den fazladır. Bu konularda bir devlet komisyonu çalışıyor.

Chon-Sai köyünde 600’den fazla insan yaşıyor.

https://www.dunyabulteni.net/orta-asya/sigir-sinir-dinlemedi-ozbek-asker-ve-kirgiz-siviller-tartisti-h455191.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın