Hiva, 2020 Türk dünyasının kültürel başkenti oldu

Özbekistan’da Karakurum çölünün ortasında yüzyıllar öncesinden kalan antik şehir Hiva

Kırgızistan‘ın Oş şehrinden sonra, 2020 Türk dünyasının kültürel başkentinin statüsü Hiva kentine geçti.

Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı’nın basın servisine göre, 30 Kasım’da Oş’ta düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin 37. toplantısında böyle bir karar alındı. Toplantıda konuşan, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Zhamankulov, kararın oy birliği ile alındığını belirtti.

Toplantıya TÜRKSOY Genel Sekreteri Dusen Kaseinov, Azerbaycan Kültür Bakanı Vekili Rafig Bayramov, Kazakistan Kültür Bakanı Vekili Nurkisa Daueshov, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Nadir Alparslan, Türkiye Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Kültür Bakanı Gurbanmurad Myradaliev, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Kültür Bakanı Gözlemci) Nazım Çavuşoğlu.

Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Kamola Akilova, modern Özbekistan’ın ana incilerinden biri olan Hiva kentinin tarihi görünümünü neredeyse tamamen koruduğunu belirtti. Bir zamanlar Horezm Hanlığı’nın merkezi idi. XVII yüzyılda Hiva Hanlığı’nın başkenti oldu. Bugün şehrin çoğu açık hava müzesini andırıyor. Ve bu müzenin merkezi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eski bir kompleks olan Ichan-Kala Kalesi’dir.

https://www.dunyabulteni.net/kultur-sanat/hiva-2020-turk-dunyasinin-kulturel-baskenti-oldu-h454551.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın