Semerkand’da Özbek ile Türk işçiler arasında büyük bir kavga yaşandı

Semerkand’daki bir inşaatın şantiyesindeki Türk işçiler yüzlerce Özbek tarafından toplu olarak dövüldü

Özbekistan’ın Semerkand kentindeki Agromir Binaları’nın sahibi olduğu Karasu masifi üzerindeki bir şantiyede 6 Kasım’da, kitlesel bir kavga yaşandı.

Agrarairian.org’un rapor ettiği haberin videosunda yüzlerce kızgın adamın ve onlardan kaçan küçük bir grubun çatışması yayınlandı.

Videoda kaçan grubun yapım aşamasında olan yüksek binalardan birinin girişinde saklandığı görüldü.

Olayın görgü tanıklarından biri videonun, Türk işçilerinin Özbek vatandaşları tarafından toplu olarak dövüldüğünü gösterdiğini söyledi.

Agromir Binaları’na ait şantiyedeki kitlesel kavga hakkında bilgi, kendisini bu şirketin çalışanı olarak tanıtan muhatap tarafından bildirildi.

– İşe geç geldim ve İçişleri Bakanlığı memurlarının ve Ulusal Muhafızların tüm tesisi kordon altına aldıklarını gördüm. Orada kimseye izin verilmedi, bugün kimse çalışmadı. Daha sonra tesiste kitlesel bir kavga olduğunu öğrendi, yerel işçiler Türkiye’den işçileri dövdüler. Hiçbir kurban olmayabilir, ancak kesinlikle ağır yaralandı ”dedi kaynak, olaya doğrudan tanık olmadığını da sözlerine ekledi.

Konuşmacıya göre, Motrid tesisinde bin 500’den fazla kişi çalışıyor.

İnşaat şirketi işçilerinin arasındaki kavganın sebebi olarak öne sürülen varsayımlardan biri yabancı uyruklu işçilerin yerel işçilerden daha fazla ücret alması iddiası.

Tanıklardan birinin aktardığına göre, “Agromir Buildings yöneticileri, Türk işçilerine 1000 dolar, yerel işçilere 100 dolar veriyor”. Semerkand’daki şantiyedeki kitlesel kavgaya doğrudan tanıklık eden yerel bir işçi, “İşçiler arasındaki kitlesel kavgacılığın, şirketin yönetimi tarafındaki bu haksız yaklaşım nedeniyle tam olarak gerçekleştiğini düşünüyorum” dedi.

Kaynaklar, olaydan birkaç saat sonra Türkiye’nin Özbekistan büyükelçisinin bakanlardan biri ile birlikte Semerkand’a ulaştığını bildirdi.

https://www.dunyabulteni.net/orta-asya/semerkandda-ozbek-ile-turk-isciler-arasinda-buyuk-bir-kavga-yasandi-h452697.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın