Özbek alim Muhammed Yusuf adına Moskova’da manevi eğitim okumaları yapılacak

Özbekistan’ın önemli alimlerinden Hilal isimli bir tefsir kaleme alan Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf adına Moskova’da manevi eğitim okumaları yapılacak

2015 yılında hayatını kaybeden Özbekistan’ın önemli alimlerinden Hilal isimli bir tefsir kaleme alan Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf adına, 4 Kasım 2019’da Moskova‘da, Ulusal Birlik Günü’nde,  manevi ve eğitimsel okumalar yapılacak.

Etkinliğin amacı: Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf’un manevi mirası aracılığıyla, devlet, dini kurum ve kuruluşların göçmenlerin eğitimi çaışmalarıbir araya getirilecek.

Okumaların ana başlıkları şunlar olacaktır: Şeyh’in edebi mirasını Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan’dan gelen göçmenlerle çalışma ve onun dini motive edici radikalizmin önlenmesinde ve sahte dinsel örgütlenmelerin açığa çıkmasında, yayınlanma raporlarında kullanılması.

Okumaların bir parçası olarak, Özbekistan Cumhuriyeti, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan Müslümanlarına psikolojik, yasal, manevi ve eğitsel yardım sağlama ve destek sağlama projelerinin uygulanması üzerine bir tartışma yapılacaktır.

Okumalara Özbekistan, Özbekistan Cumhuriyeti, Tacikistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, devlet, bakanlık ve kamu kuruluşları elçiliklerinin temsilcileri katılacak.

Etkinlik İslam Kültür, Bilim ve Eğitim Destek Fonu desteğiyle Müslümanlara Psikolojik Yardım Derneği ANO DPSM tarafından düzenleniyor.

Özbek alim, 1952 yılında Andican bölgesinde doğdu. İlk İslami eğitimini imam olan babasından aldı. Sonra Buhara medresesinde ve Libiye’de eğitime devam etti. Sovyetler’in son döneminde Şeyh Muhammed Yusuf o zamanki Orta Asya Müslümanları Dini idaresinin başkanı oldu. Gorbaçov’un reformlarını destekleyen Şeyh Yusuf, SSCB döneminde milletvekilliğine seçilmişti.

Özbekistan’ın bağımsızlığından sonra Şeyh Muhammed Yusuf, İslam Kerimov rejiminin baskısı sonucu Türkiye ve Libiye’ye hicret etmek zorunda kaldı. 1998 yılında Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un daveti üzerine ülkesine döndü ama kendisine resmi görev verilmedi.

Muhammed Yusuf, “Hilal” ismiyle bir Kur’an-ı Kerim tefsiri yazdı. Onun “Hadis ve Hayat”, “İman” ve diğer kitapları sadece Özbekistan’da değil bütün eski Sovyet ülkelerinde en çok okunan ve satılan eserler arasında yer aldı.

Özbek imam, Kerimov, Kaddafi ve Ramzan Kadirov gibi diktatör olarak bilinen liderlere karşı ılımlı yaklaşımı sebebiyle eleştiriliyordu.

Muhammed Sadık Muhammed Yusuf 10 Mart 2015 tarihinde 62 yaşında öldü. Ölüm sebebi, Taşkent İslami Üniversitesi’nin spor salonunda bazı talebeleriyle basketbol oynarkengeçirdiği kalp krizi idi. Cenazeye sadece Taşkent’ten değil, tüm Özbekistan ve komşu ülkelerden gelen yaklaşık 200 bin kişi katıldı.

Çeçenya Başkanı Ramzan Kadirov, Grozni’nin caddelerinden birine Şeyh Muhammed Yusuf’un adını verme kararını açıkladı.

Güney Kore kenti Kojedo’da, Muhammed Yusuf’un ölümünden birkaç gün sonra açılan bir camiye onun adı verildi. Ayrıca 26 Mayıs 2015 tarihinde Şimkent’te (Kazakistan), Muhammed Yusuf adında ilk cami açılmıştır. Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in girişiminde Chilanzar’da yapılan camiye Şeyh Muhammed Sadyk Muhammed Yusuf’un adı verildi.

https://www.dunyabulteni.net/orta-asya/ozbek-alim-muhammed-yusuf-adina-moskova-da-manevi-egitim-okumalari-yapilacak-h452349.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın