Duşanbe, İran’ın muhaliflerini ağırladı

Tacikistan’da düzenlenen uluslararası bir sempozyuma İran’ın muhalif şair ve araştırmacıları katıldı

Tahran’ı ‘Tacik muhalefet’i desteklemekle suçlayan Tacikistan, geçen hafta İran İslam Cumhuriyeti muhaliflerini misafir etti.

Geçtiğimiz hafta, Tacik’in başkentinde, şu anki İran rejiminin muhaliflerinden birkaç şair ve araştırmacının katılımıyla uluslararası bir sempozyum düzenlendi. Etkinlik, Tacik Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon‘un katılımıyla gerçekleşti. Duşanbe‘ye gelen İranlılar artık dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşıyorlar – ABD, Fransa, İtalya ve Avustralya ve birçoğunun İran’a girmesi yasaklandı.

Konferans sırasında İranlı misafirler, Avrupa’da yaşayan, Duşanbe’nin politikalarını eleştiren ve ülkeyi eleştirerek memnuniyetsizliklerini anlatan Taciklerin aksine, Tacikistan Devleti’nin politikalarına övgüde bulundular.

Sürgündeki birçok İranlı ile konuşan Tacik araştırmacı Hafız Boboyorov, İranlıların Tacikistan’ı sevdiğini, çünkü bu ülkede laik bir sistem bulunduğunu, İran’daki baskıcı rejimden kaçmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Son yıllarda, Duşanbe, insan hakları örgütleri tarafından dini özgürlükleri ihlal ettiği için bir kereden fazla eleştirildi. İnsan hakları aktivistleri Duşanbe’yi muhalefeti bastırmak ve din özgürlüğünü kısıtlamak ve aynı zamanda bütçe harcı pahasına cömert savurgan tatiller geçirildiği iddiasıyla eleştiriyorlar.

Tacik analist Parviz Mullodzhanov, İran’ın şu anda diğer büyük güçlerin yaptırımları ve baskılarıyla karşı karşıya olduğunu ve muhaliflerin Duşanbe etkinliğine katılımını tartışmak için “zamanı olmadığını” söyledi.

https://www.dunyabulteni.net/orta-asya/dusanbe-iran-in-muhaliflerini-agirladi-h452037.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın