Tacikistan nüfusunun yüzde 70’i gurbettekilerin parasıyla geçiniyor

Tacikistan nüfusunun yüzde 70’e yakını yurt dışında çalışan göçmen işçilerin gönderdiği paralarla yaşıyor

Tacikistan‘daki yüksek işsizlik oranı ve iş eksikliği nedeniyle, işgücü göçü yaşanıyor ve yılda 1 milyondan fazla Tacik Rusya‘ya gidiyor.

Ancak son yıllarda Tacikistan ve Rusya arasındaki istatistiklerde tutarsızlıklar yaşandı. Rus makamları, bu ülkedeki işçi göçmen sayısının 1 milyonu aştığına inanıyor, ancak Tacik tarafın istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin, Duşanbe ise daha az Tacik’in Rusya’da işçi olarak çalıştığını iddia ediyor.

Tacikistan Ulusal Bankası Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir nüfus araştırması, Tacik ailelerinin yaklaşık yüzde 70’inin işçi göçmenlerinden para kazandığını göstermiştir. Kalan yüzde 30 ise akrabaların ve kendi emek kazançlarının yardımı ile yaşıyor. Anket bu yaz ülkenin 2 binden fazla sakini arasında yapıldı.

Merkez Bankası’ndaki araştırmacılar, her 5-6 havale alıcısının konut inşaatı için ödenen fonları harcadığını ya da bir apartman dairesi satın almak için bir kenara koyduğunu, yüzde 11’in ya da hemen hemen her birinin düğün ve diğer etkinliklere para harcadığını tespit etti. Kalan iş gücü göçmenlerinin akrabalarından para alan alıcılar araba ya da mücevher alır, iş geliştirmeye yatırım yapar.

Rusya Merkez Bankası, 2018’de bireylerin Tacikistan’a gönderilen para transferlerinin hacminin 2,5 milyar dolar olduğunu ve 2019’un ilk yarısında 1,1 milyar dolar olduğunu bildirdi. Bu, göçmenlerin Tacikistan’a 4 milyar dolardan fazla para gönderdiği 2013 yılında neredeyse yarısı kadardı.

Bununla birlikte, 2015’ten sonra göçmen gelirindeki ve ülkelerinin gelirindeki çoklu düşüşe rağmen, Rusya, Tacikistan da dahil olmak üzere farklı ülkelerden gelen işgücü göçmenleri için ana istihdam ve gelir kaynağı olmaya devam etmektedir.

Tacikistan Ulusal Bankası tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırma, Tacik göçmenlerin vatanlarına gönderdikleri paraların yüzde 78’inin esasen Rusya’dan geldiğini göstermiştir.

https://www.dunyabulteni.net/orta-asya

Alakalı yazılar

Yorum yazın