Kuran’ın eşsiz bir kopyası Özbekistan’dan çıkarılmaya çalışılırken ele geçirildi

Özbekistan’ın özel hizmetleri, Kuran’ın eşsiz bir kopyasının ülkeden kaçak olarak çıkarılmasını engelledi

Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan arasında kalan Ferghana Bölgesi Devlet Güvenlik Servisi Ofisi tarafından yürütülen operasyonel bir olay sonucunda, değerli bir el yazması olan Kur’an-ı Kerim bir Kırgız vatandaşına satılmak üzereyken ele geçirildi.

49 yaşındaki Buhara sakini Farrukh Sharapov’un Kur’an-ı Kerim’i Kokand’da yaşayan bir arkadaşıyla buluşarak Fergana bölgesine götürdüğü bildirildi. Ardından komşu Kırgızistan’dan bir alıcı buldukları ve onunla Kırgız Cumhuriyeti sınırındaki Fergana Bölgesi’ndeki Chimeon köyündeki bir çay evinde buluştulkları öğrenildi. Anlaşmaya göre, 150 bin ABD doları aldıktan sonra, Farrukh Sharapov’un kutsal kitabı Kırgızistan’a dolaylı bir şekilde teslim etmesi gerekiyordu.

Cumhuriyet Kültür Bakanlığı’nın incelemesine göre, ele geçirilen Kur’an-ı Kerim’in 16’ncı yüzyılda yazıldığı ve hattat Molla Yusuf Sahhof tarafından kitap haline getirildiği belirtildi. Daha sonra, XIX’in sonunda, XX yüzyılların başında, Kur’an-ı Kerim’in restore edildiği bildirildi.

Uzmanlara göre, neredeyse beş asırlık bir tarihe sahip olan Semerkand kaligrafi okulu tarzında yazılmış yaldızlı sayfalara sahip benzersiz bir el yazması kitabın tahmini maliyeti 1 milyar 880 milyondur (190 bin dolardan fazla).

Halen bu konuda soruşturma devam etmektedi.. Tarihî el yazması Kur’an-ı Kerimı, Özbekistan Devleti Devlet Müzesi’ne devredilecek.

lhttps://www.dunyabulteni.net/kultur-sanat/kuran-in-essiz-bir-kopyasi-ozbekistan-dan-cikarilmaya-calisilirken-ele-gecirildi-h450963.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın