Türkmenistan VPN uygulamaları üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdı. VPN Nedir ? Ne işe Yarar ?

Türkmenistan’da bir ay önce kurulan siber güvenlik servisi tarafından telefonlara yüklenen VPN uygulamalarındaki kısıtlamaların arttırıldığı bildirildi

Türkmenistan’da geçen ay boyunca en popüler VPN uygulamalarının engellendiği açıklandı. Yerellerin İnternet sansürünü atlatmasına izin veren programlar daha önce de engellenmişti.

Bir VPN çalışanı yaptığı açıklamada, “Şimdi VPN’ler daha hızlı engellemeye başladı. Ve sadece AppStore ve PlayMarket mağazalarından ücretsiz verilenler değil, aynı zamanda ücretli olanları ve hatta yerel programcılar tarafından Türkmenistan’ın özelliklerini dikkate alarak yayınlananları da engelledik ”dedi.

VPN uygulamaları telefon tamir sihirbazları ve akıllı telefon satıcıları tarafından yüklenir. Servis ücretlidir. Buna ek olarak, aylık 50-60 manat (13 dolar – 15 dolar) ücret karşılığında bir abonelik satın almanız gerekir.

TürkmenistanChronicles gazetesine göre, şimdi birçok müşteri bu hizmetleri reddetmeye başladı, çünkü program kelimenin tam anlamıyla birkaç gün çalıştığından sonra engelleniyor. Satıcılar para iadesini reddediyorlar.

Türkmenistan’da, Rusya’da Roskomnadzor gibi, İnternet üzerinden sansürle ilgilenen resmi bir kurum olmadığı belirtilmelidir. Siteler, hizmetler ve uygulamalar bildirimler, sebepler ve mahkeme kararları olmadan engellenir.

Yaklaşık bir ay önce, Türkmenistan’da bir siber güvenlik servisi kuruldu. O zamandan beri, İnternet kullanıcılarının VPN uygulamaları ile ilgili problemleri var.

VPN Nedir ? Ne işe Yarar ?

VPN, Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmış halidir ve en temel anlamıyla internete başka bir IP adresi üzerinden bağlanmanızı sağlayan hizmettir. VPN, bağlantınızı güvenli hale getirir ve herhangi bir ağa bağlanırken sizin bağlantınızı şifreler ve kimliğinizin bulunamamasını sağlar. Aynı zamanda ülkenizdeki yasaklı sitelere, kısıtlanmış sitelere veya IP’lere yine VPN sayesinde bağlanabilirsiniz. Aynı zamanda VPN sistemi gönderdiğiniz, aldığınız tüm verileri kendisi şifrelediğinden 3. şahısların ne yaptığınızı görmesine izin vermeyen bir güvenlik sistemi olarakda kullanılabilir.

Ancak şöyle bir sorun var ki VPN hizmeti sağlayan uygulamalar-firmalar genel olarak size önce bir deneme süresi verir daha sonra bunun kesintisiz, limitsiz, hızlı bir hizmet şeklinde devam ettirmeniz için sizden ek ücret isterler. Aynı zamanda bağlandığınız sunucu muhtemelen farklı ülkelerden olacağından PİNG sorunu yaşayabilmeniz olasıdır. Eğer ücretsiz ve hızlı internet sağlayan bir VPN bulursanız aslında normal kullandığınız internetten daha mantıklı bir kullanım olarak gözükebilir.

VPN Ne İçin Kullanılır ?

1.)Kısıtlı ve Yasaklı Sitelere Giriş

Bildiğiniz üzere geçmiş zamanlarda Youtube, Twitter gibi yüksek trafiğe sahip legal sitelerin bile yasaklandığını gördük. Özellikle bu durumlarda insanlar VPN programlarını, hizmetlerine büyük ölçüde ihtiyaç duyuyor. VPN sizin adresinizi başka bir ülkede gibi göstererek ve verileri şifreleyerek gönderdiğinden herhangi bir yasaklama veya kısıtlamaya uğramadan bağlanmanızı sağlıyor.

2.) Dosya indirmek (Torrent vs.)

Bildiğiniz gibi ülkemizde çoğu Torrent sitesi yasaklanıyor. Bunun sebebi yapılan yasadışı dosya indirmeleridir. Dosya indirirken her ne kadar hızınızı yavaşlatsa da VPN kullanmanız güvenliğiniz açısından daha sağlıklı olacaktır.

3.)İş veya okul ağına ulaşmak

Uzaktan yapılan işlerin çoğunda güvenlik açısından şirketin size verdiği adreslere bağlantı yapılması istenir. Aynı şekilde okul ağının yönetimi içinde VPN ile bağlantı yapmanız önemlidir.

4.)Her Türlü Gizlilik ve Güvenlik

İnternet kullanımınızda güvenlik önemli bir unsurdur. Özellikle banka bilgileriniz gibi önemli bilgilerinizin 3. şahısların eline geçmemesi için VPN programlarını tercih edebilirsiniz. Bu programlar sayesinde verileriniz şifreleneceğinden kötü niyetli kişiler bilgilerinize kolayca erişemeyecektir.

https://www.dunyabulteni.net/orta-asya/turkmenistan-vpn-uygulamalari-uzerindeki-kontrolunu-sikilastirdi-vpn-nedir-ne-ise-yarar-h450671.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın