Orta Asya Bölgesel Ekonomik İşbirliği Enerji Bakanları Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve beraberindeki heyet Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Orta Asya Bölgesel Ekonomik İşbirliği (CAREC) Enerji Bakanları Birinci Toplantısı’na katıldı.

CAREC’e üye Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan enerji bakanları ve üst düzey yöneticileriyle uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Dönmez, yeni CAREC 2030 Enerji Stratejisi Çalışması’nın belirlenmiş olan stratejik hedeflerin, enerji sektörünün son zamanlardaki küresel önceliklerini kapsadığını belirtti.

Dönmez, söz konusu stratejinin enterkonneksiyonlarının, piyasa reformlarını ve temiz enerjinin gelişimini desteklediği kadar bölgesel aktörler arasındaki iş birliğini de öne çıkardığını dile getirerek, bu alanlarda önemli ilerleme kaydetmiş olan Türkiye’nin Orta Asya’daki ortakları için başarılı bir örnek teşkil edebileceğini ifade etti.

Enerji şebeke ve kaynaklarının çeşitliliğinin arz güvenliğinin vazgeçilmez diğer bir unsuru olduğunu anlatan Dönmez, bu kapsamda, Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesini 3,5 milyar metreküpe çıkardığını ve 2023’e kadar da bu miktarın 11 milyar metreküpe ulaşacağını kaydetti.

Dönmez, ayrıca LNG ithalatı için iki Yüzer Depolama ve Tekrar Gazlaştırma Ünitesi tesisi kurduklarını, üçüncüsü için de çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Bu reformların sonucu olarak, Türkiye’nin iyi işleyen, rekabetçi şeffaf bir elektrik ve doğal gaz piyasasına sahip olduğuna işaret eden Dönmez, “Söz konusu reformlar, öngörülebilir piyasa koşulları sayesinde yatırımları kolaylaştırmış ve kayda değer miktarda özel sektör yatırımları çekmiştir. Piyasa oyuncularının ve serbest tüketicilerin sayısının yanı sıra rekabet de önemli ölçüde artmıştır. Dönüşüm sürecinin başlamasından bu yana, Türk enerji sektöründe 100 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirilmiştir.” dedi.

– Kurulu güç 15 yılda üç katına çıktı

Dönmez, büyüyen ekonomiye paralel olarak, Türkiye’de kurulu güç kapasitesinin son 15 yılda üç katına çıkarak 90 gigavatı aştığını söyledi.

Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük altıncı elektrik pazarı haline geldiğine dikkati çeken Dönmez, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin başarılı enerji dönüşümü, çıkarılan dersler ve güçlendirilmiş enterkonneksiyonlar çerçevesinde, tecrübemizi ortak bir tarih ve kültürel geçmişi paylaştığımız Orta Asya’daki dostlarımızla paylaşarak işbirliğimizi daha da ileriye taşımaya hazırız. Yalnızca Türk kamu sektörü olarak değil, Türk iş dünyası olarak da bölgedeki enerji reformlarına ortaklaşa ivme kazandırmaya ve uluslarımızın refahını artırmaya katkı yapmak istiyoruz. Bu etkinliğin enerji alanında ülkelerimizin kamu ve özel sektörleri arasındaki ortaklıkların ve iş birliklerinin daha da gelişmesine vesile olacağına inancım tamdır.” ifadesini kullandı.

Dönmez, komşu ülkelerle sınır ötesi doğal gaz enterkonneksiyonlarını daha da güçlendirdiklerini belirterek, “Ne kadar çok enterkonneksiyon bağlantınız olursa, rekabet ve çeşitlilik sayesinde arz güvenliğinin sağlanması o kadar kolay olur. Bölgesel enterkonneksiyon girişimlerimizin en önemli örneklerinden biri, bugüne kadar yaklaşık 3,2 milyar varil petrol tedarik etmiş ve 10 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren BTC Ham Petrol Boru Hattı’dır. Bir diğeri ise geçen yıl haziran ayında açıldığından bu yana Türkiye ve AB gaz pazarları için yeni bir kaynak ve rota haline gelen TANAP’tır. Hem BTC hem de TANAP, katılımcı ülkelerdeki refahın yanı sıra bölgedeki ortaklıklar, barış ve istikrarın sağlanmasına önemli katkılarda bulunmuştur.” ifadelerini kullandı.

trtavaz.com.tr

Alakalı yazılar

Yorum yazın