Taşkent’te ilk cumhurbaşkanlığı okulu açıldı

Kanada ve Büyük Britanyalı uzmanların eğitim vereceği ilk cumhurbaşkanlığı okulu Taşkent’te açıldı. Devlet Başkanı Mirziyoyev, “Yeni Harizmi, İbn Sina ve Ulugbeki’nin gençliğimizden çıkacağını umut etmek için bir neden var” dedi.

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, 10 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanlığı Okulu’nu ziyaret etti, koşulları inceledi ve öğrenciler ve öğretmenlerle konuştu.

Cumhurbaşkanlığı okulları, yetenekli çocukların eğitimlerini ve ileri teknolojileri kullanarak yetiştirilmelerini belirlemek için bütünsel bir sistem haline getirmeyi hedefliyor. Bu okullardaki eğitim süreci, müfredatlara ve gelişmiş ülkelerin tecrübelerine dayanarak geliştirilen programlara göre İngilizce olarak yürütülecek.

Bu tür ilk okul Taşkent‘te eğitime başladı. 168 öğrenci kapasiteli bir yurt ve öğretmenler için 15 yataklı bir otel inşa edildi ve en son teknoloji ile donatıldı.

Bu yılın öğrencileri 7 bin aday arasından seçildi ve işe alım şirketleri Teachaway (Kanada) ve TIC İşe Alım (Büyük Britanya) ile birlikte 30 yabancı uzman seçildi. 72 deneyimli ve nitelikli yerli öğretmen de kadroda yer aldı. Okulda STEAM metodolojisine göre okulda ders kitapları ve öğretim yardımcıları bulunmaktadır.

Okulda incelemelerde bulunan Mirziyoyev şunları söyledi:

“Bu hayatındaki ilk ciddi sınav. Sen kendin emeğinin, bilginin ve adaletin ne olduğunu gördün. Tüm kalbimle, böyle prestijli bir okulda eğitim yapıldığını görmekten onur duyuyorum. Şimdi Özbekistan’ın altın dönemi. Bir insanı, bir ülkeyi yüceltmenin birçok yolu vardır. En iyisi bilgiyi göstermektir. Yeni Harizmi, İbn Sina ve Ulugbeki’nin gençliğimizden çıkacağını umut etmek için bir neden var. Bugün tarihi bir gün. Daha önce ülkemizde böyle bir durum yoktu. Bundan böyle yetkili misafirlere büyük fabrikalar değil, başkanlık okulları gösterilecek. Bilgi, davranış ve vatanseverlik duygusu olan herkes için bir örnek vermelisin. Gelecekte, Özbekistan’ın gelişimini etkileyebilecek bir güç olacak ”dedi.

Modern çocukların uzmanlaşmasına ek olarak, okul çocuklarının Özbek halkının tarihini ve ana dillerini tam olarak bilmeleri için güçlü bir ulusal kimliğe sahip olmaları gerektiği belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı okulları bu yıl Nukus, Hiva ve Namangan’da açılacak. 2021’de Buhara, Cizzakh, Kashkadarya, Samarkand ve Ferghana bölgelerinde, 2021’de Andijan, Navoi, Surkhandarya, Syrdarya ve Taşkent bölgelerinde okullar inşa edilmesi planlanmaktadır.

Kaynak: www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın