Taşkent’te sakal operasyonu.. Yakalananlar traş edildi

Taşkent’te sakallılara karşı bir baskın düzenlendi. Gözaltına alınanlar polis bölümüne götürüldü ve sakallarını tıraş etmek zorunda kaldılar.

Özbekistan’da 23 Ağustos’ta, kolluk kuvvetleri, başkent Taşkent‘in en büyük elektronik pazarlarından biri olan Malika’da (Flash Drive) sakallı düzinelerce adamı gözaltına aldı ve polis bölümüne götürdü. Orada sakallarını traş ettiler ve serbest bıraktılar.

Sakallı erkeklere karşı baskınlar Taşkent’te 24 Ağustos’ta da devam etti.

Taşkent’teki Malika pazarında ev aletleri ve elektronik eşya satan bir girişimci, 23 Ağustos’ta düzenlenen bir baskın sırasında gözaltına alındığını ve sakalını tıraş etmek için polis departmanına getirdiğini bildirdi.

– Baskın öğleden sonra başladı. Üniformalı ve sivil kıyafetli polis memurları, her sakallı erkeği gözaltınaalmaya başladı ve sonra onları 4. Taşkent Polis Teşkilatına götürdü. Orada bizi hapse atmakla tehdit ettiler. Polis, “Sakallarını tıraş etmiyorsan, buradan gitme,” dedi. Kaynak, sakallarını tıraş etmeyi kabul eden adam ve adamların serbest bırakıldığını ve itiraz edenlerin bölümde kaldığını söyledi.

Jamoliddin Muhammad isimli bir sivil Facebook sayfasında Malika teknoloji pazarında sakallara yapılan baskınları bildirdi .

“Malika pazarını terk ettiğimde, üniformalı tanımlanamayan polis memurları beni alıkoydu ve beni 4. Taşkent Polis Teşkilatına götürdü. Bölüme girdikten sonra, sadece sakallı erkeklerin bulunduğu uzun bir hat gördüm. Tutukluların verilerini kaydettiler ve fotoğrafladılar. Ben de fotoğraflandım. Sonra bir ofiste bizimle konuştular. Orada mecbur olduğumu söylediler ” Sakalını tıraş et” dediler, elbette kabul etmedim. Sonra kendini tanıtmayı reddeden çalışan, sakalımı tıraş etmesem gitmeme izin vermeyeceklerini söyledi. Sonra ona dedim ki: “Sakal uzatmanın yasaklanması hakkında yazan kanunu göster, sonra emirlerinize kesinlikle uyacağım. Ancak bana sakal uzatmayı açıkça yasaklayan herhangi bir yasa veya belge göstermediler. ”

Jamoliddin Muhammed ve sakallarını traş etmeye zorlanan diğer vatandaşlar, sakalları tıraş etmeyi zorlamak amacıyla Taşkent İç İşleri Genel Müdürlüğü(GUVD)’nden resmi açıklama yapılmasını istiyor.

Gözlemciler, vatandaşların inançları gereği uzattıkları sakallarının polis tarafından zorla tıraş edilmesinin insan haklarının açık bir ihlali olduğuna inanmaktadır.

Özbekistanlı Müslümanların Manevi Yönetimi de kolluk kuvvetlerinin eylemlerine itiraz ederek, ” Sakal uzatmak her Müslüman için sünnettir. Vatandaşları sadece sakal uzattıkları için taciz etmek yasaktır. ”açıklamasında bulundu.

Kaynak: www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın