Türki Cumhuriyetlerinden bir ilk | Özbekistan milletvekilleri Uygur Türklerine destek çıktı

Özbekistan milletvekilleri, Uygur Türklerine destek verilmesi gerektiğini beyan eden açıklamalarda bulundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şefkat Mirzoyaev’in yönetimindeki Özbek Parlamentosu’ndaki milletvekilleri Çin’e karşı Doğu Türkistan’ın yanında yer almaları gerektiğini ifade eden açıklamalar yaptılar.

Çin’in Uygurlara yönelik uygulamalarına tepki gösteren milletvekilleri Uygur Türklerinin haklarının savunulması gerektiğini ifade ettiler.

Çin ile ilişkileri iyi olan başta Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi Orta Asya ve Türki Cumhuriyetleri bugüne kadar Pekin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik yaptığı insan hakları ihlallerini, baskılar ve toplama kamplarını eleştiren bir beyanları olmamıştı.

Geçtiğimiz haftalarda çoğunluğunu Batılı ülkelerinin oluşturduğu onlarca ülke, Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması için çağrı yapmıştı.

Çin’i, Sincan’da (Doğu Türkistan) Uygur Türkleri ve diğer Müslüman topluluklara mensup azınlıkları keyfi gözaltılardan, serbest dolaşım haklarını ellerinden almaktan uzak durmaya davet eden mektuba hiçbir İslam ülkesinden ve Türki Cumhuriyetlerinden destek verilmemişti.

Şefkat Mirzoyaev liderliğindeki Özbekistan

Özbekistan’da 27 yıl iktidarda kalan İslam Kerimov’un otokratik rejiminin ardından yaptığı reformlar konusunda vatandaşların güvenini kazanmaya çalışan Şefkat Mirzoyaev’in uzun zamandır ülkede reformlar yapıyor.

Mirzoyaev’in en önemli reformlarından biri Özbekistan’da en tanınan siyasi suçluları serbest bırakıp işkenceyi yasaklaması oldu. Mirzoyaev hükümeti insan hakları karnesini iyileştirebilmek adına İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapıyor. Birçok kuruluş Özbekistan’da sistem genelinde reform yapılması için yıllardır çağrı yapıyordu.

https://www.dirilispostasi.com/amp/dunya/turki-cumhuriyetlerinden-bir-ilk-ozbekistan-milletvekilleri-uygur-turklerine-destek-cikti-5d3590a95fe829443a3663f6?__twitter_impression=true

Alakalı yazılar

Yorum yazın