Tacikistan’da Vahdet cezaevindeki isyanı DEAŞ üstlendi

Tacikistan Vahdet şehrinde 9 Mayıs tarihinde yaşanan ve 32 kişinin ölümü ile sonuçlanan cezaevi isyanını DEAŞ üstlendi

9 Mayıs’ta saat 21: 30’da Vahdet kentinde bulunan Adalet Bakanlığı ceza infaz binasında yaşanan isyancıların organizatörlerinin DEAŞ üyesi olduğu ve Suriye’de öldürülen Gulmurod Halima’nın arkadaşları, Gulov Fahriddin, Sharipov Makhmadullo ve Hasanov Ruhullo olduğu öne sürüldü.

2015 yılında, Tacikistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı emniyet müdürlüğünde üst düzey sorumlu olan 40 yaşındaki Albay Gulmurod Halima, DEAŞ saflarına geçmiş ve daha sonra Suriye’de öldürüldü.

Üç gardiyanın DEAŞ üyelerine bıçakla saldırdığı ve grubun üyeleri – Murodova Burkhaniddin, Halimov Abdujabbor, Asoev Mahmud Khamidovich, Said Kiyomiddin Gozi, Karimov Sattor Samadovich (Makhsumi Sattor) ve Sattor Saidmahdihona (Şeyh Temur)’un öldüğü bildirildi.

Daha sonra bu grubun üyeleri tesisin tıbbi ünitesine ateş açtı, birkaç mahkum rehin aldı ve kaçmak için kurumun personeline saldırdı.

Müdahale operasyonu sonucunda bu grubun 24 üyesi etkisiz hale getirildi ve 35 kişi gözaltına alındı. Rehine tutanlar serbest bırakıldı.

Olayda, Cumhuriyet Başsavcılığı ceza davası açtı ve halen soruşturma devam ediyor.

Bin beşyüz kişinin bulunduğu kurumda durum kontrol altına alındı.

İsyan sonucunda 32 kişi öldü: 29 mahkum ve 3 ıslah memuru.

Tacik İçişleri Bakanlığı da isyan sırasında öldürülenlerin tam bir listesini yayınladı.

Yasaklanan İslami Canlanma Partisi (IRPT), ülkenin yetkililerini, IRPT’nin üç üyesi de dahil olmak üzere 32 kişinin öldüğü cezaevi isyanı hakkında bilgi gizlemekle suçladı.

20 Mayıs’ta yayınlanan bir bildiride IRPT, kendi kaynaklarına dayanarak, Duşanbe altındaki kolonide 19 Mayıs’ta meydana gelen isyan sırasında ölenlerin sayısının resmi olarak ilan edilen mağdur sayısını geçtiğini belirtti.

www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın