Kazakistan’daki mitinglerde kaç kişi tutuklandı ve serbest bırakıldı ?

9 ve 10 Haziran tarihlerinde Kazakistan’ın Nur-Sultan ve Almatı kentlerinde düzenlene gösterilerde 957 kişi gözaltına alındı.

Kazakistan‘da izinsiz gösteri düzenleyenlerden 957 kişi gözaltına alındı.

Kazakistan Cumhuriyet Başsavcılığı Kamu Çıkarları Koruma Dairesi başkanı Saparbek Nurpeisov’un T engrinews.kz. haber sitesinde yer alan bilgiye göre, “Cumhuriyet Başsavcılığı, defalarca yasadışı mitingler düzenlemenin kabul edilemezliği hakkında konuştu, ancak başkent ve diğer şehirlerde provokasyonlar yapıldıktan sonra bazı kişiler hala protesto gösterileri yaptı. kadınlar ve çocuklar… Sonuç olarak üç polis memuru yaralandı, ancak polis memurları engellendi ” dedi.

Nurpeisov, kötü niyetli suçlularla ilgili olarak idari tedbirlerin alındığını söyledi.

Cumhuriyet Başsavcılığı Kamu Çıkarları Koruma Dairesi başkanı, “Eylemlere katılım için, mahkemenin yasalara uymaması nedeniyle, 957 kişi, idari olarak cezalandırıldı. Bunlardan 670’i tutuklandı, 115 kişi para cezası aldı, 172’sı uyarı aldı” dedi.

Bugün itibariyle 180 vatandaş özel gözaltı tesislerinde kalmaktadır.

311 kişi gözaltından serbest bırakıldı.

Saparbek Nurpeisov, “Devlet başkanı, tutuklanan vatandaşların yasal haklarını gaspetmekle suçlanıyor. Savcıların denetim yetkileri dahilinde, yaptıkları işlerin farkındalığı, medeni halleri, kimlikleri ve diğer hususları dikkate alarak, 311 kişi hakkında mahkeme, tutukluluk koşullarını azaltma temyiz başvurusunda bulundu” dedi.

“Bugün hala 53 kişi için işlemler devam ediyor. Özel gözaltı tesislerinde 180 kişi tutuklu kalmamaya devam edecek. Süresi 6 ila 15 gün arasında değişiyor. Nur-Sultan şehrinde 80, Almatı’da 100 kişi kaldı. Toplam 180 kişi kaldı.” dedi.

9 ve 10 Haziran tarihlerinde Nur-Sultan ve Almatı kentlerinde yetkisiz toplantılar düzenlendi. 9 Haziran etkinlikleri sırasında kolluk kuvvetlerine yaklaşık 500 kişi gözaltına alındı. Ayrıca üç polis memuru da gözaltına alınanlar arasında.

www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın