Eski Kırgızistan lideri Atambayev’i sorgulamanın yolunu açmak için komisyon kuruldu

Kırgız meclisi eski cumhurbaşkanı Atambayev’in dokunulmazlıktan mahrum edilmesi için bir komisyon kurdu

Kırgızistan meclisi Jogorku Keneş (JK), eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev‘in dokunulmazlığından yoksun bırakılması ve cezai kovuşturma konusunda özel bir milletvekili komisyonu oluşturdu.

JK Anayasa Hukuku, Adli ve Hukuki Sorunlar, Devlet Teşkilatı ve Yönetmelikler Komitesi, açıklamayı 60 milletvekilinin imzasıyla onayladı.

Toplantıda ayrıca aşağıdaki milletvekillerini de içeren komisyonun bileşimi onaylandı:

Kanybek Imanaliev;
Omurbek Bakirov, Kozhobek Ryspaev, Evgenia Strokova, Maksatbek Egemberdiev;
Kanat Isaev, Almazbek Toktorov;
Jyrgalbek Turuskulov, Talant Mamytov, Baktybek Raiymkulov;
Zhunus uulu Altynbek;
Baktybek Turusbekov.

Komisyonun süresi 7 gün.

12 Haziran’da yapılan bir meclis toplantısında bazı milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Atambayev’in cumhurbaşkanlığı döneminde işlenen gücü ve diğer suçları kullanmak için adalet önüne çıkarılması çağrısında bulundu.

Daha önce, Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, eski cumhurbaşkanlarının, “eski” statüsünün kaldırılmasından ve Cumhuriyet Savcılığındaki statüsünün kaldırılmasından sonra yaptıkları eylemler veya ihmaller nedeniyle cezai sorumluluğa getirilebildiğine göre “Kırgız Cumhuriyeti Devlet Başkanının faaliyetleri için garantiler üzerine” yasasını imzaladı.

Eski cumhurbaşkanı, Kırgız Cumhuriyeti eski cumhurbaşkanı statüsünden mahrum bırakılmasından sonra, gözaltında tutulabilecek, araştırılabilinecek ve sorgulanabilinecek.

Kaynak: www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın