Tacikistan’ın sokaklarında de facto başörtü yasağı

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk’ın Tacikistan’a gelmesinden kısa süre önce, ülkede internete uygulanan engel kaldırıldı ve Tusk’ın geçeceği caddede bulunan iki bayanın başlarındaki örtüyü çıkarmadan yola devam etmeleri polis tarafından engellendi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk‘ın, 29 Mayıs tarihinde Tacikistan‘a gelmesinden birkaç saat önce, daha önce engellenen internet kaynaklarına erişim engeli kaldırıldı.

Tacikistan’daki Vahdat kentinin kolonisindeki isyandan hemen sonra 20 Mayıs’tan itibaren Google hizmetleri, YouTube, Facebook, Odnoklassniki ve VKontakte sosyal ağları,  haber siteleri dahil olmak üzere çok fazla sayıda internet sitesine erişim engellendi. Tacikistan dışında birçok devlet kurumunun resmi sitelerine de erişilemez hale geldi.

Uzmanlar, Tacikistan’daki dünyanın en büyük internet kaynaklarına erişiminin, Orta Asya ülkelerine ilk turuna başlayan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın Tacikistan ziyareti sırasında tam olarak geri geldiğini belirtti.

Duşanbe’de biraraya gelen, Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon ve ülkenin diğer liderleri ile Avrupa Birliği ve Tacikistan arasındaki ilişkilerin gelişimi tartışılacak.

Akhbor web sitesinde yer alan görüntülü bir haberde, Tacik yasa uygulayıcı memurlarının Duşanbe’nin protokol sokaklarından birinde, başörtülü iki kadının geçmesini nasıl engellediğini gösteren bir video gönderildi.

Resmi delegasyonun geçiş güzergahında oldukları ve bu nedenle türban giyen kişilerin protokol sokaklarında bulunmasının yasak olduğu gerekçesiyle yola devam etmeleri engellendi.

Videoda, durdurulan kadınlardan birinin vazgeçmediğini ve ikincisini uzun şalını çıkardığını ve bundan sonra yolculuğuna devam etmek için izin alındığını gösteriyor.

Böyle bir yasa yok

Tacikistan henüz başörtüsünü yasaklayan bir yasa çıkarmadı. Resmi okul giyimleriyle ilgili talimatlara dayanarak sadece okullarda ve üniversitelerde olduğu gibi devlet kurumlarında da başörtüsü yasaktır. Ancak bu gereklilik sadece bu kurumların öğrencileri ve çalışanları için geçerlidir.

Aralık 2018’de, çeşitli bölümlerin temsilcileri tarafından Müslüman bayanların kamuya ve özel kuruluşlara başörtüsü ile girmelerini yasaklayan bir yasa taslağı hazırlamak için bir çalışma grubu oluşturuldu. Ancak protesto dalgasından sonra, bu çalışma grubu geri adım attı ve faaliyetlerinin sonuçlarını rapor etmedi. En azından, ülke parlamentosu henüz başörtüsünü yasaklayan bir yasa tasarısı almamıştır.

Ancak türbanı yasaklayan yasanın mevcut olmamasına rağmen, son yıllarda Tacikistan’dan başörtüsü aleyhine baskın düzenlenmesi ve yetkililerin kadınların türbanlara belirli devlet kurumlarına girmesini engellediğine dair çok sayıda rapor var.

www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın