Türkmen öğrenciler yurt dışı eğitim için Asya’ya mecbur bırakıldı

Türkmenistan’da yeni çıkan eğitim kararnamesi ile ülkede kabul edilecek olan diploma ve eğitim bölümleri açıklandı. Listede Rusya, Hindistan ve Çin başı çekerken Avrupa ve ABD’deki üniversiteler kapsam dışında bırakıldı

Yurtdışında okuyan genç Türkmenler, yalnızca belirli yabancı üniversitelerden alınan diplomaları tanıma konusunda yeni bir hükümet kararına tepki gösterdi.

23 Nisan’da yayınlanan son kısıtlamalar, son yıllarda Türkmen öğrencilerinin yurtdışında çalışmasını veya çalışmalarını bırakmaya zorlayan koşullar içeren bir dizi eylemin parçası.

Yurtdışında okuyan yüzlerce öğrencinin, tatil için aileleri ziyarete gittikten sonra Türkmenistan‘ı terk etmeleri engellendi. Yurtdışındaki üniversitelerde kaç Türkmen öğrencisinin eğitim aldığı tam olarak belli değil, ancak sayının binlerce olduğu düşünülüyor.

Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, diplomaları 1 Eylül’den sonra tanınacak olan üniversitelerin listelendiği yeni düzenlemeler açıklandı.

Yeni listeler hem Belarus hem de Gürcistan’da yalnızca bir üniversiteyi ve Kazakistan’da iki üniversiteyi içeriyor. Şu anda Türkmen öğrencilerinin katıldığı pek çok okul listede bulunmamakla birlikte, Rusya, Hindistan ve Çin’deki düzinelerce okul listelenmiştir.  Listede Batı Avrupa ülkelerinde hiçbir üniversite yok – ABD veya Kanada’da da yok.

Kabul edilen yeni okullar listesinde hiçbir Tacik üniversitesi yok ve bu sayede 4 bin Türkmen öğrencisi, mezun olduktan sonra geri dönmeleri durumunda ne olacakları konusu belirsizlik içinde kaldı.

1 Eylül’den sonra tanınmayacak çalışmalar ve ilgili diplomaların listesi şunları içerir: spor gazeteciliği, uluslararası gazetecilik, bankacılık, finans, işletme muhasebesi, dünya ekonomisi, uluslararası ilişkiler, diplomasi, hukuk, yönetim, sosyoloji, antropoloji ve teoloji.

www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın