Bahreyn Kralı Türkmenistan’ı ziyaret etti

Bahreyn Kralı Hamed Bin İsa El Halife, resmi bir ziyaret için Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a geldi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, konuk Kralı Oğuzhan Başkanlık Sarayı’nda karşıladı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından taraflar, karşılıklı olarak delegesyonlarını sundu. Daha sonra ikili zirve görüşmeleri ve  toplantılar yapıldı.

Resmi ziyareti için konuğuna teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan ile Bahreyn’in diplomatik ilişkilerinin 1995’ten bu yana başarıyla geliştiğini ve  iki ülkenin hem ikili hem de çok taraflı platformlarda verimli bir şekilde işbirliği yaptığını belirtti.

Sıcak karşılama için teşekkürlerini dile getiren Kral Hamed Bin İsa El Halife, Bahreyn’in Türkmenistan ile diyaloğun geliştirilmesine büyük önem verdiğini belirterek devletlerarası işbirliğinin çeşitlendirilmesinin temelini oluşturan mevcut müzakerelerin önemini vurguladı.

Kral ayrıca, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde karşılıklı güven ve ortak işbirliği hedeflerinin büyük bir rol oynadığını söyledi. Bu bağlamda, Türkmenistan Cumhurbaşkanı’nın Şubat 2011’de Bahreyn’e ziyaretinin verimli olduğu, sağlık, bilim, eğitim ve altyapı geliştirme gibi alanlarda işbirliğine büyük bir ivme kazandırdığını kaydetti. Bahreyn Kralı, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’u tekrar Bahreyn’i ziyaret etmeye davet etti.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Kral Hamed Bin İsa El Halife’nin görüşmesinin ardından, iki ülkenin resmi delegelerinin katılımıyla, genişletilmiş müzakerelere geçildi.

Görüşmelerde, Türkmenistan ve Bahreyn, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini teşvik etmek, terörizm, aşırılık, sınır ötesi suç, uyuşturucu kaçakçılığı gibi küresel sorunlarla mücadele etmek gibi konularda  mutabakata varıldı. Kültürel ve insani alanlardaki  ilişkilere dikkat çekilen müzakerelerde, bilim, eğitim, kültür ve sanat alanındaki ortak çalışmaların güçlendirilmesi, iki halkın yakınlaşmasının ve karşılıklı zenginleşmesinin en önemli şartı olarak olarak vurgulandı.

Görüşmelerin ardından, mutabakata varılan konularda belgelerin imzalanmasına geçildi. İmza merasiminden önce Devlet Başkanı Berdimuhamedov; Majesteleri Hamed bin İsa El Halife’nin, Türkmenistan’a ilk defa yaptığı resmi ziyaretinin,  iki ülke hakları  arasındaki dostça ve kardeşçe ilişkileri güçlendireceğini, karşılıklı yarar sağlayan ticaret ve ekonomik işbirliği, kültürel ve insani ilişkilerin güçlü bir şekilde hızlanmasına neden olacağını ifade etti.

İmza töreninde, İki ülke arasında taşımacılık işbirliğinin geliştirilmesi konusunda bir Mutabakat Zaptı,  Türkmenistan Hükümeti ile Bahreyn Krallığı Hükümeti arasındaki e-devlet alanındaki işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı, Türkmenistan Merkez Bankası ile Bahreyn Merkez Bankası arasındaki Mutabakat Muhtırası imzalandı.

Yine  insani alanda işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan; Türkmenistan Hükümeti ile Bahreyn Krallığı Hükümeti arasındaki kültür alanında işbirliğine dair bir Mutabakat Zaptı, Türkmenistan Eğitim Bakanlığı ve Bahreyn Krallığı Eğitim Bakanlığı arasında eğitim alanında işbirliği konusunda mutabakat zaptı, Türkmenistan Spor Bakanlığı ve Gençlik Politikası ile Bahreyn Krallığı Gençlik ve Spor Bakanlığı arasındaki spor alanındaki işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı, Türkmenistan Hükümeti ile Bahreyn Krallığı Hükümeti arasındaki turizm işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Ayrıca, Türkmenistan Hükümeti ile Bahreyn Krallığı Hükümeti arasında diplomatik, resmi ve özel pasaport sahipleri için karşılıklı vizesiz rejim ve Türkmenistan Hükümeti ile Bahreyn Krallığı Hükümeti arasındaki Kadın İşleri Mutabakat Muhtırası hakkında bir anlaşma imzalandı.

https://www.trtavaz.com.tr

Alakalı yazılar

Yorum yazın