Türkmenistan ile Özbekistan Devlet Başkanları telefonda görüştü

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev arasında telefon görüşmesi yapıldı. Görüşmede 12 Nisan 2019’da Taşkent’te yapılacak olan Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı hazırlıkları çerçevesinde görüş alışverişinde bulunularak, su diplomasisi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı.

Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, dün yapılan telefon görüşmesinde Başkanlar, özellikle ele aldıkları  bölgesel su diplomasisi konusunun yanısıra,  Türkmen-Özbek ilişkilerinin yeni içerik kazandığını vurgulayarak, ticari, ekonomik,  insani ve  kültürel alanlarda etkili işbirliğinin  daha fazla geliştirilmesi için  temel konuları görüştü. Bu bağlamda, enerji sektörü ve özellikle transit koridoru ve ulaştırma altyapısı, sanayi, tarım ve diğer birçok sektörde  iş bağlantılarının güçlendirilmesi, yatırım faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve  yeni ortak projelerin uygulanması üzerinde duruldu.

Taraflar ayrıca, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyeti’nin yetkili uluslararası kuruluşlar ve yapılar içinde etkin bir ortaklık kurmaya devam etmesinin kararlılığını vurgulayarak, bölgesel ve küresel ortak çıkar konularında görüş alışverişinde bulundular.

Telefon görüşmesinin devamında Türkmenistan ve Özbekistan Cumhurbaşkanları, 12 Nisan 2019’da Taşkent’te Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı hazırlıkları için su diplomasisi konularına  dikkat çekti.

Bu temelde, uluslararası hukukun norm ve ilkelerine dayanan su konularında çok taraflı işbirliğinin, bölgenin bütün devletlerinin çıkarlarının karşılıklı olarak dikkate alınmasının yanı sıra uluslararası örgütlerle işbirliğinin yoğunlaştırılması gerektiği belirtildi.

İki ülkenin liderleri, yapıcı bir şekilde Uluslararası Aral Deniz Tasarruf Fonu çerçevesinde ortaklığın daha da geliştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu. Aynı zamanda, tüm paydaşların, BM’nin “Aral Gölü havzası ülkeleri için özel programı” hazırlama konusundaki çabalarını pekiştirme gereği kaydedildi. Bu çerçevede, Türkmen tarafının inisiyatifiyle geçen yıl Nisan ayında kabul edilen BM Birleşmiş Milletler ile Aral Tasarruf Fonu Uluslararası İşbirliği Kararının önemine vurgu yapıldı.

Bölgedeki su kaynaklarının korunması ve rasyonel kullanımı, günümüzde Orta Asya ülkelerinin karşılaştığı en önemli gündem maddelelrinden birini oluştutuyor.

https://www.trtavaz.com.tr

Alakalı yazılar

Yorum yazın