Abdurehim Heyit’in şehit edildiği iddia ediliyor

Son dakika | Uygur Türklerinin dünyaca ünlü ozanı ve Dutar’ın kralı olarak bilinen Abdurehim Heyit işkenceyle şehit olduğuna dair haberler geliyor. Ancak hapishanede ölenlerin cenazesi bir süreden beri ailelere verilmediği için ölüm haberleri teyit edilemiyor.

Suçsuz yere 8 yıl hapis cezasına çarpıtılan büyük Türk Ozanı, DoğuTürkistan’lı Abdurehim Heyit, Çin zindanlarında işkence gördüğü ifade ediliyor. Heyit’i en son gören oğlu babasını çok zayıflamış ve bitkin bulmuştu. 2 yıldır hapishanede olan Heyit’ten haftalardır haber alınamadı.

Tüm Türkistan şehitlerinin ruhu şâd, mekanı cennet olsun.

Tutuklanma süreci

Uygur Şair Tahir Hamut, Nisan 2017’de gözaltına alınan Heyit’in Urumçi’deki Sincan Şarkı ve Dans Topluluğu yetkililerinden duyduğu tutuklanma sürecini şöyle anlatmıştı:

Polis Heyit’i tutuklamadan önce birkaç kez onu evinde ziyaret etmiş. Polis onun okuduğu ve yorumladığı Atı’lar (Ata’lar) adlı şarkıyı niçin bestelediğini ve ne sebeple yorumladığını sormuş. Ayrıca bu şarkının söz yazarının kim olduğu ve niçin yazdığı hakkında da sorgulamış.

Daha sonra bu şarkının sözlerini yazan şair Abdurehim Abdullah da tutuklanmış. Heyit’in yorumladığı şarkının sözlerinde geçen “savaşın şehitleri – jenglerde shehit ” ifadesi hakkında özellikle durdukları ve bu cümle üzerinde çok hassas davrandıkları söyleniyor. Aslında, o şarkının ana mesajı geçmişte savaşlarda şehit olan atalarımızı ve bu savaşların kurbanlarını hatırlamak ve gençlerin bu günlerde parti yapmalarını (eğlence düzenlemelerini) eleştirmekti. Bu sözlerin aşırılık veya cihad ile bağlantılı olduğu için tutuklandığı yolunda söylentiler var.

https://www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın