Türkmenistan’da Bağımsız Devletler Topluluğu Etkinlikleri

2019 yılında BDT’nun başkanlığını yürüten Türkmenistan, bu yıl büyük çaplı forumlara ve üye ülkeleri bir araya getirecek olan bir çok etkinliğe hazırlanıyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin oluşturduğu “Devletlerarası İnsani İşbirliği Fonu” Başkanı Polad Bülbüloğlu, Rusya Devlet Başkanı’nın uluslararası kültür işbirliğinden sorumlu özel temsilcisi Mihail Şvidko ve  Fon İcra Direktörü Anatoli İksanov’dan oluşan bir heyet, Başkent Aşkabat’ta Dışişleri,  Kültür ve Milli Eğitim  Bakanlıklarına çalışma ziyaretlerinde bulundu.

Kültür Bakanlığı’nda yapılan Görüşmelerde, Mayıs ayında Aşkabat’ta yapılması planlanan Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye devletlerin “14.Sanat ve Bilim Entelijansiyası Forumu” ve “Topluluğun Yıldızları” devletlerarası ödül töreni hazırlıkları  ele alındı.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede, de Topluluğun 2019 yılında Türkeminstan’da  gerçekleştiriceği ortak etkinliklerin programı değerlendirildi. Buna göre;

Başkent Aşkabat, 31 Mayıs’ta, üye devletlerin Hükümetlerarası  Konsey Toplantısı’na ev sahipliği yapacak. Toplantıda  ortak ekonomik, insani ve diğer alanlardaki işbirliğini genişletmeyi ve derinleştirmeyi amaçlayan taslak belgeler ele alınacak.

Ekim ayında ise Aşkabat’ta BDT Devlet Başkanları  Zirve Toplantısı yapılacak.  Zirvede, BDT Devletleri’nin ortak çıkarlarıyla ilgili politika konularının tartışılması, yürütülen faaliyetlerle ilgili raporların değerlendirilmesi  ve yeni kararlar alınması bekleniyor.

Ayrıca,  tarihleri henüz kesin olarak belirlenmemiş olan, Uluslararası Barış ve Güven Konferansı,  BDT Ekonomik Konseyi toplantısı ve BDT Sağlık İşbirliği Konseyi toplantısı düzenlenmesi planlanlanıyor.

Yine, BDT’deki ekonomik işbirliği çerçevesinde, yılın ikinci yarısında, BDT Tarımsal Sanayi Kompleksi ve Tohum Üretimi konulu ortak toplantılar  yapılması da planlanlanıyor.

Enerji alanındaki işbirliğini arttırmak için, Topluluk ülkelerinden şirketler, Türkmen ve yabancı şirketler tarafından petrol ve gaz sektöründe sunulan mal ve hizmet Fuarı ile  “Türkmenistan Petrol ve Gaz” konulu Uluslararası Konferansa katılacaklar .

Ayrıca BDT’da 2019 yılının “Kitap Yılı” ilan edilmesi çerçevesinde , Topluluk üyesi ülkelerde,  edebiyatın tarihçesi ve gelişimi ile ilgili kitap etkinlikleri ve kitap fuarları düzenlenmesi bekleniyor. Bunların en büyüğü Aşkabat Uluslararası Kitap ve Yayıncılık Fuarı olacak.

https://www.trtavaz.com.tr

Alakalı yazılar

Yorum yazın