AŞGABAT(QHA) 9 OCAK 2019 -Türkmenistan’da polis ve emniyet güçleri, ülkedeki dindarlara karşı çok sert önlemler alıyor, sorguya çekiyor.

Türkmenistan’ın Lebap ve Daşoguz şehrinde Azatlık Radyosu’nun muhabirlerinin ilettiklerine göre, ülkede vatandaşların aşırı dincilikten sakınmaları gerektiğine yönelik telkinler veriliyor ve  yapılan sorgularda karşı yaptırım uygulanacağı söyleniyor.

ÜLKEDE HER TÜRLÜ DİNİ FAALİYET GÜVENLİK GÜÇLERİNİN MERCEĞİ ALTINDA

Azatlık radyosunun muhabirine göre, Türkmenistan’da camiye düzenli bir şekilde giden ve dini konuşmalar yapan vatandaşlar polis ve istihbarat güçlerinin sıkı denetimi altında.

Basına yansıyan bir diğer haberde Daşoguz ilinde, sakal ve bıyık bırakanlar emniyet güçlerince sorguya çekiliyor ayrıca camilerde kameralar bulunuyor. Ayrıca polisler, Türkmen vatandaşlarının telefonlarını araştırarak cep telefonlarında dini belge veya bilgi bulunup bulunmadığını araştırıyorlar.

TELEFONLAR ARAŞTIRILARAK DİNİ BELGELERİN OLUP OLMADIĞINA BAKILIYOR

Azatlık haber ajansının gizli bir şekilde görüştüğü haber kaynaklarından edinilen biliglere göre, polisler gözaltına aldıkları vatandaşlara, “Niye namaz kılıyorsunuz? Kim bilir bir bağlantını saklıyorsun? Anne baban kim? Sana namaz kılmamayı ve camiye gitmemeyi talep ediyorlar?” şeklinde sorular yöneltiyor.

Diğer yandan, özellikle kamu görevlilerinin arasında camiye gitmeye ve iş yerinden namaz kılmaya devam edenlerin işlerine son verileceğine yönelik baskılar yapılıyor.

TÜRKMENİSTAN’DA KÖKTENDİNCİLİKLE MÜCADELE

Bilindiği üzere, Türkmenistan’ı ziyaret etmek için yurtdışından gelenler, havaalanında sorguya çekiliyor, köktendinci veya radikal bir imajı olanlar ülkeye alınmıyor, telefonları incelenerek dini dökümanlar inceleniyor.

Türkmenistan, Müslüman ve köklü bir tarihi bulunan bir ülke. Ancak, özellikle Afganistan’a sınır olması nedeniyle radikal İslam ve köktendincilikle(fundamentalizm) mücadele kapsamında çok sert tedbirler alınıyor. Türkmenistan özellikle, dini özgürlüğün kısıtlanması noktasında uluslararası skalada üst sıralarda yer alıyor.

QHA