ÖZBEK AYDINLARDAN MİZİYAYEV’E ÇAĞRI:

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KAMPLARDA İŞKENCE GÖREN ÖZBEKLERE SAHİP ÇIKIN!

Doğu Türkistan’da Çin hükümeti tarafından kurulan “siyasi eğitim merkezleri”nde 5 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek işkence altında. Kazakistan’ın bir süreden beri, kamplardaki Kazaklar için temaslarda bulunduğu biliniyor. Bu girişimler sonucunda bazı Kazaklar serbest bırakılmıştı. Özbek aydınların yazdığı açık mektuptan anlaşıldığına göre Kıgızistan hükümeti de Kırgızlar için girişimde bulunmuş. Doğu Türkistan’da 30 milyon Uygur’un yanısıra 5 milyondan fazla da Kazak, Kırgız ve Özbek bulunuyor. Çin dışında ‘devleti’ olan etnik gruplar için devletleri çalışmalar yürütülürken, zulüm görenlerin %90’dan fazlasını teşkil eden Uygurlara Dünya’da sahip çıkan bir ülke yok. Müslüman devletler veya Türkçe konuşan ülkeler Çin vahşeti karşısında Uygur müslümanları tamamen yalnız bırakmış durumda. Özbek aydınların devlet başkanı Mirziyayev’e yazdıkları müracaatname:

Özbekistan Cumhuriyeti Başkanı yüksek başkomutan Şevket Mirziyayev’e müracaat:

Bir grup Özbek gazetecileri ve Özbeklerin kaderine kayıtsız kalmayan activist olarak bu müracaatı yazmaya karar verdik. Hepimizce malumdur ki, dünyadaki Özbeklerin sayısı 60 milyonu geçmektedir, çeşitli siyasi olaylar sebebiyle bugün her tarafa dağılmış bir millet haline geldik. Özbekistan dışındakiler, özellikle Çin’deki Özbekler bugün bizlerin yardım ve desteğimize ihtiyaç duymaktadır.

Bilinmektedir ki, Özbekistan’la işbirliği ve ticari ortaklığı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde “eğitim kampları” kutuldu. Güvenilir kaynaklara göre, kamplarda milyonlarca müslüman tutulmaktadır. Alınan haberlere göre kamplarda Uygur, Kazak ve Kırgızlarla birlikte Çin vatandaşı etnik Özbekler de var.

Zikredilen kamplardaki faaliyetle ilgili olarak Kazakistan ve Kırgızistan hükümetleri tutumlarını bildirdiler ve Çin hükümetinden kendi soydaşlarına yapılmakta olan baskıların durdurulmasını talep etmelerinden sonra kamplardaki Kazak ve Kırgız soydaşlarımızın durumları iyileşti, bir çokları serbest bırakıldı.

Bize ulaşan haberlere göre, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kurulan kamplarda binlerce etnik Özbek de tutulmakta ve durumları çok kötü.

Biz Özbekistan hükümetinin bu konudaki tutumunu açıklamasını, Çin hükümetinden etnik Özbeklerin durumunun iyileştirilmesini talep için başvurmasını rica ediyoruz. Saygılarımızla.

Hasiyat Sabirova-O’zbekiston.

Abdulbasir Ilg’or-Afg’oniston.

Muhammad Ashraf Sherzod-Afg’oniston.

Rafael Sattorov-O’zbekiston.

Rashid To’xtarov-O’zbekiston.

Javlon Anvar o’g’li-Qirg’izston.

Jonuzoq Halil-O’zbekiston.

Otabek Umar-O’zbekiston.

Bahrom Rahmon-Qirg’izston.

Qutfiddin Muhiddin-O’zekiston.

Oydinniso Aliyeva-O’zbekiston.

Vatandaki zulmü ifşa eden birisi çıktı diyen bir söz. Ama bir tek Uygur yalnız, yenilebilir…

TÜRKİSTANDER HABER MERKEZI

Alakalı yazılar

Yorum yazın