Orta Asya’daki 4 devlet Dini İdareleri işbirliği anlaşması imzaladılar

17.09.2018

Bölgedeki dört ülke Müslümanlar İdareleri işbirliği konusunda bir anlaşma imzaladılar

Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Tacikistan’daki Müslüman İdarelerin başkanları Taşkent’te toplandı.

Kırgızistan Müftülüğüne göre, belge dini idareler arasındaki etkileşimin birleştirilmesi, deneyimlerin paylaşılması ve Hanefi mezhebi değerlerini yayma çabalarının pekiştirilmesini amaçlanıyor.

Dört ülkeden Müftülükleri eğitim sistemini geliştirmek, bu ülkeler arasında ziyaretler oluşturmak ve Ramazan ve Kurban bayram günlerini bir günde kutlamak için birlikte çalışacaklar. Buna ek olarak, anlaşma İslami turizmi ve bölgedeki dört Müslüman milletler arasındaki dostluğun güçlendirilmesini amaçlıyor.

Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Tacikistan, nüfusun çoğunun Müslüman olan eski Sovyet cumhuriyetleridir.

Ozodlik

Қирғизистон, Ўзбекистон, Қозоғистон ва Тожикистон мусулмонлар идоралари келгусида ҳамкорлик қилиш бўйича битим имзолади.

Қирғизистон муфтияти хабарига кўра, ҳужжат ташкилотлар ўртасидаги ўзаро алоқаларни мустаҳкамлаш, тажриба алмашиш, ислом, шу жумладан, ханафия мазҳаби қадриятларини ёйиш бўйича саъй-ҳаракатларни бирлаштиришга йўналтирилган.

Тўрт мамлакат муфтиятлари таълим тизимини яхшилаш, зиёратлар ташкил этиш ва Ҳайит кунларини белгилаш масалаларида биргаликда ишлашмоқчи. Бундан ташқари, келишув ислом туризмини ривожлантириш ва мамлакатлар ўртасида дўстликни мустаҳкамлашни ҳам ўз ичига олади.

Қирғизистон, Ўзбекистон, Қозоғистон ва Тожикистон аҳолисининг кўпчилик қисми мусулмонлар бўлган собиқ иттифоқ республикаларидир.

Ozodlik

Alakalı yazılar

Yorum yazın