Özbekistan ABD ile yakınlaşıyor

Özbekistan Adalet Bakanlığı son 12 yıl içinde ilk kez bir ABD sivil toplum kuruluşunun ülkedeki çalışmalarına yeniden izin verdiğini açıkladı. Son gelişmeler İslam Kerimov sonrası ABD’ye yakınlaşma olarak değerlendiriliyor.

29 Ağustos tarihinde Adalet Bakanı Yardımcısı A. Tushkulov, ABD’nin ÖzbekistanBüyükelçisi Pamela Spratlen‘le bir araya geldi. Tushkulov, Spratlen’e ABD’li Sivil Toplum Kuruluşu “Uluslararası Eğitim Amerikan Konseyi”ne (ACIE) ülkede faaliyet gösterebilmeleri için tescil belgelerini sundu.

Özbekistan’ın Amerikalı STK kuruluşlarına ülkede faaliye göstermelerine izin vermesi, ABD’ye yaklaşma çabası olarak değerlendiriliyor.

Washington merkezli Amerikan Konseyi, öncelikle İngilizce dil eğitimi ve öğrenci değişim programları düzenliyor.

Bu yılın Mayıs ayında Washington’a giden Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ABD’de reformcu bir lider olarak kabul edildi ve 28 Ağustos’ta ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Konseyi’nin Taşkent’te yeniden açılmasını memnuniyetle karşıladı.

Özbekistan’ın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Javlon Vahobov sosyal medya hesabından Amerikan Konseyi’nin açılışını kutladı.

Sevket Mirziyoyev’in göreve gelmesinin ardından 2005’te Andican olaylarından sonra Özbekistan’dan ihraç edilen uluslararası örgütler de Özbekistan’a geri dönmeye başladı.

2017 yıl Eylül ayında Özbekistan’da yasaklanan HRW İnsan Hakları İzleme örgütü heyeti 7 yıl aradan sonra Taşkent’e geri döndü.

Mayıs ayında Uluslararası Af Örgütü delegasyonu da son 14 yılda ilk defa Özbekistan’ı ziyaret etti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın