ÖZBEKİSTAN CAMİİLERİNDE KONTROL:  “İÇERİDE ÇOCUK VAR MI?”

 

Özbekistan’da bir süredir “18 yaşından küçüklerin camiilere girmesi” konusu tartışılıyor. Geçtiğimiz Ramazan ayında Taşkent, Mergilan ve Namangan’daki bazı camiilerden çocukların geri çevrildiğine dair haberler basında yer almıştı. 21 Mayıs 2018 tarihli haberimizde de bazı imamların, çocukların camiiye gelmesini teşvik ettiklerini duyurmuştuk.  http://turkistanlilar.org/2018/05/21/ozbekistanda-cocuklara-cami-yasagi-kalkiyor/

Haberde adı geçen Taşkent’in Şeyhhantakhur ilçesinin baş imamı olan Odilhon kui Yunuskhanoglu daha sonra görevden alındı.

Okullar tatile girerken velilerden “çocuğumun camiiye gitmesine izin vermeyeceğim, böyle bir durumun tespiti halinde sorumlu olduğumu kabul ediyorum” yazılı “taahhütname” alındığına dair haberler sosyal medyada yer almıştı. Bu belgelerden birisini de sitemizde yayınlamıştık.

Şimdi de yaz tatilinde çocukların camiiye gidip gitmediklerini kontrol etmek için oluşturulan ‘özel komitelerin’ camiilere giderek kontrol yaptıkları ve “camiide okul çağında çocuk bulunmadığına dair” tutanakların düzenlendiği haberleri geliyor. Bu komitelerde okul idarecileri, öğretmenler, İçişler Bakanlığı görevlileri ve camii görevlileri bulunuyor.

Fotoğraftaki belgede, “Namangan Şehir Halk Talimi Bölümü Müdürü D.Haşimova’ya, 45.sayılı Umumi Orta Talim Maktabi Müdürü M.Sabirova’dan BİLDİRİŞ: 16.07.2018 günü, mektebin nöbetçi öğretmenlerinin iştirakiyle “MOLLA BAZAR AHUN” Camiinde gözlem yapıldı. 45. Mekteb öğrencilerinden Öğle Namazına katılan olmadı”. Tutanağın altında imza sahiplerinin isimleri ve görevleri de belirtilerek ıslak imzaları görülüyor:

Mekteb Müdürü M.Sabirova- Müdür Yardımcısı R.Haşimova- İmam Hatip M.Ahuncanov- Nöbetçiler R.Kazakov’un isim ve imzaları ile İİB (İç İşleri Bakanlığı) Görevlisi ibaresi yer alıyor. Tutanak, Mescide ait mühürle mühürlenmiş.

TÜRKİSTANDER HABER MERKEZİ

Alakalı yazılar

Yorum yazın