Cumhurbaşkanı Mirziyayev’in Türk Dili Konuşan Devletler zirvesine katılımı netleşti

 

Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyayev’in, Kırgızistan’daki Türkçe Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi zirvesine katılması bekleniyor.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abduldaev, 21 Temmuz’da Issik-Köl ilinin Cholpon-Ata ilçesinde Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile bir araya geldi.

Toplantıda ayrıca, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in Kırgızistan’a Türk Dili Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi zirvesinde yer almak üzere yaptığı ziyaret de ele alındı.

Zirve Cholpon-Ata’da 3 Eylül’de yapılacak. Özbekistan Cumhurbaşkanı ilk kez zirveye katılacak.

30 Nisan 2018’de Taşkent’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Özbek-Türk İşbirliği Konseyi’nin ‘Türkçe Konuşan Ülkelere’ katılımını açıkladı.

1992 yılında Türk dili konuşan ülkeler zirvesi başladı. Azerbaycan’ın Nahcivan bölgesinde, 3 Ekim 2009 tarihinde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi – TDİK)’nin kurulması konusunda bir anlaşma imzalandı.

Dünyadaki  Türkçe konuşulan altı ülkeden biri olan Özbekistan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin herhangi bir zirvesine katılmadı.

(24.07.2018)

Ozodlık

Alakalı yazılar

Yorum yazın