Özbekistan AB’ye Kapıları Kapadı

Özbekistan, bundan böyle NATO’nun Afganistan’daki barış operasyonları için topraklarını ve hava sahasını kullanmasına izin vermeyecek. Özbekistan, NATO müttefiklerine Afganistan’daki barış gücü operasyonları için topraklarını ve hava sahasını kullanamayac

09.07.2018

Özbekistan Nato’nun Avrupalı üyelerine, komşu Afganistan ile ilgili barış koruma operasyonları için bundan böyle kendi topraklarını, ya da hava sahasını kullanmalarına izin vermeyeceğini bildirdi. Bir Nato yetkilisine göre, Özbekistan’ın yasağı 1 Ocak 2006’dan itibaren yürürlüğe girecek. Adının açıklanmasını istemeyen Nato yetkilisi, Özbekistan’ın kararını doğrudan Nato’ya iletmediğini, fakat her Avrupa ülkesine tek tek bildirildiğini söyledi. Bu karardan özellikle Almanya etkilenecek. Çünkü, Almanya Afganistan’daki birliklerine lojistik destek sağlamak amacıyla Özbekistan’ın güneyindeki bir üssü kullanıyor. Fakat Nato sözcüsü James Appathurai, Nato’nun Afganistan’daki barışı koruma operasyonunun bu karardan etkilenmeyeceğini ve gerekirse başka seçeneklerin bulunacağını söyledi. Özbekistan’ın kararı, geçtiğimiz Mayıs ayında hükümet karşıtı gösterilerin zor kullanılarak bastırılması ardından, bu Orta Asya cumhuriyeti ile Batı ülkeleri arasındaki ilişkilerin giderek gerginleşmesini izliyor.

Özbek Yetkililerin AB’yi girmesi yasaklanmıştı

Avrupa Birliği geçtiğimiz hafta, yüzlerce kişinin ölümüne neden olan gösterilerin bastırılmasında rol oynadıkları düşünülen 12 Özbek yetkilisinin Avrupa Birliği’ne girmesini yasaklamıştı. Birlik geçtiğimiz ay da Özbekistan’a silah ambargosu uygulamaya başladı ve taraflar arasındaki işbirliği anlaşmasını askıya aldı. Nato merkezindeki diplomatlar Özbekistan’ın kararının, Avrupa Birliği’nin attığı adımlara bir misilleme niteliği taşıdığını söylüyorlar.
Özbekistan bundan önce de Mayıs ayında gösterilerin bastırılmasını eleştiren ABD’nin ülkesindeki üsleri terketmesini istemişti. Son Amerikan uçağı geçtiğimiz pazartesi günü ülkedeki bir hava üssünden ayrıldı. Özbekistan bir taraftan Batı ile, bir zamanlar sıcak olan ilişkilerini zayıflatırken, bir taraftan da Rusya ile yakın bağlar kuruyor. İki ülke arasında geçtiğimiz ay imzalanan geniş kapsamlı bir anlaşmayla Rus birliklerinin Özbekistan’da konuşlandırılmasının önü açılıyor.

Dünya Bültenı

Alakalı yazılar

Yorum yazın