Kazakistan’da basın mensupları yasal düzenleme istedi

26 örgüt Nazarbayev’den medya üzerinde baskı oluşturan “yanlış bilgi” yasasını yeniden inceleme çağrısında bulundu

22.05.2018

Basın özgürlüğü gözlemciliği yapan 26 uluslararası kuruluş Kazakistan hükümetinden basın özgürlüğüne kısıtlama getiren mevzuatta değişik yapılması için çağrıda bulundu.

18 Mayıs’ta Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), PEN International kulübü ve diğer medya kuruluşlarının da yer aldığı IFEX web sitesinde yayınlanan ortak mektupta, “Biz Kazakistan savcılık ve yargı makamlarının Ratel.kz ve diğer medya kurumlarına baskı yapmasını ülkede normal eleştiriyi bastırma ve demokrasiyi engelle çabaları olarak görüyoruz” denildi.

IFEX, dünya çapında düşünce ve bilgi özgürlüğünün desteklenmesi ve korunması için kurulan uluslararası bir organizasyon ağı olarak tanınıyor.

Almatı polisi 2 Nisan tarihinde Ratel.kz haber sitesi ve Forbes dergisinin yerel bürolarına baskın yapmış bilgisayar ve yazılı belgeye el koymuştu. Büroda çalışan bazı gazetecilerin evinde de arama yapılmıştı.

Aynı dönemde, Ratel’in Web sitesi ve Facebook sayfası kapatılmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ratel.kz ve Forbes.kz medya organlarına yapılan baskın sonrası Kazakistan yetkililerine, gazetecilere iftira atarak hapse attırmayı kolaylaştıran “yanlış bilgi” yasasının yürürlüğünü durdurma çağrısında bulunmuştu.

TÜRKİSTANDER HABER MERKEZİ

Alakalı yazılar

Yorum yazın