Özbekistan’da bir muhalif aktivist daha serbest

Özbekistan’da yabancı işçilerin haklarını savunduğu için hapse atılan muhalif aktivist cumartesi günü serbest bırakıldı

15.05.2018

Ülkenin içinde ve dışında göçmen işçilerin hakkını savunduğu için hapse atılan Özbekistan Halk Hareketi üyesi Fahriddin Tillyaev 12 Mayıs’ta serbest bırakıldı.

Tillaev, 2014 yıl Mart ayında insan kaçakçılığı suçlamalarıyla 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Onunla aynı davada yargılanan ve 8 yıl 3 ay hapse mahkum edilen Nuriddin Jumaniyazov 68 yaşında hapishanede ölmüştü.

Tillaev’in dava arkadaşları ona yönetilen suçlamaların sahte olduğunu ve aktivistin siyasi faaliyetleri yüzünden cezalandırıldığını belirtmişlerdi.

Uluslararası örgütler Tillyaev’in hapishanede işkence gördüğü bilgisini yayınlamışlardı. Tillyaev yaptığı açıklamada işkence iddialarını doğrulayarak:

“Tutuklandıktan sonra sorgulama sürecinde ve mahkeme duruşmasından önce işkence gördüm. Mahkemeden sonra da işkence yaptılar. Çok acı çektim. Mesela, omuzlarıma, parmaklarım ve bacaklarım arasına iğne soktular. Soğuk havada çıplak halde üstüme soğuk su döktüler. Vücuduma elektrik vererek işkence yaptılar. Ayaklarımın altına polis dayağı ile vurdular. Hapishanede geçen günlerim için çok üzülüyorum. İnsanlığımı, özgürlüğümü elimden aldılar, her şeyden mahrum bıraktılar”, dedi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın