Kazakistan’da Latin afabesine geçişin maliyeti açıklandı

Kazakistan’da 2025 yılına kadar kademeli olarak Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçişin ülke bütçesine maliyeti açıklandı

10.05.2018

Kazakistan hükümeti Kiril alfabesinden Latin harflerine geçmesinin maliyeti açıkladı.

Kazakistan 2025 yılına kadar kademeli olarak Kiril yazısından Latin alfabesine geçmeye hazırlanıyor. Değişimin ülkede Latin alfabesinin Batılı ülkelerle bağları güçlendirmeye yardımcı olacağı düşünülüyor.

BBC Özbek’te yer alan habere göre, bununla ilgili devlet hazinesinin kullanacağı bütçe miktarı da ülke meclisinde görüşülmeye başlandı.

2016 verilerine göre, Kazakistan nüfusunun üçte ikisinden fazlası etnik Kazaklardan oluşuyor, nüfusun yüzde 20’si ise Ruslardan. Sovyet döneminde, Kazak nüfusunun neredeyse tamamı Rusça konuşabiliyordu. Bugün 18 milyondan fazla Kazakistan halkının yüzde 94’ü Rusça konuşuyor. Halkın yüzde 74’ü Kazak dilinde konuşma ve yazabilme yetisine sahip.

Hükümet basınında yer alan haberlere göre, hükümet üç aşamalı yedi yıllık alfabe reformu için toplam 218 Milyar Tenge (664 milyon dolar) ayırdı. Bu miktarın yaklaşık yüzde 90’ı eğitim programlarını içeren derslikler ve kitapların yazılımı ve bastırılması için harcanacak.

Habere göre, müfredat ve ders kitaplarının Latin alfabesine aktarılmasına yönelik çalışmaların bu yıl içinde başlaması bekleniyor. Öğretmenler için ve okul öncesi eğitim kurumlarında bu yıl Latin alfabesine geçme programları tanıtılacak. 2020 yılından birinci sınıf öğrencileri yeni yazı üzerine eğitilecek. Böylece 2025 yılına kadar, tüm eğitim sistemi yavaş yavaş Latin alfabesine geçecektir.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın