Türkmenistan ABD’nin kararlarını desteklemeyenler listesinde

Türkmenistan, Birleşmiş Milletler’de ABD’nin kararlarını desteklemeyen ülkeler listesine girdi.

30.04.2018

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki ABD’nin pozisyonunu desteklemeyen ve Washington’un görüşlerine karşı oy kullanan ülkelerin listesini hazırladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporuna göre, geçen yıl BM Genel Kurulu 93 karar taslağını gündeme aldı. Bu oylamaların yüzde 31’inde üye ülkelerinin çoğunluğu ABD ile aynı yönde oy kullandı ve bu oran 2016 yılına kıyaslandığında yüzde 10 daha düşük bir oran.

BM Genel Kurulu’nda ABD’den yana en çok oy kullanan 10 devlet listesine İsrail, Mikronezya Federal Devletleri (Okyanus’taki 607 ada), Kanada, Marshall Adaları, Avustralya, İngiltere, Fransa, Palau, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti girdi. ABD’den en çok farklı görüşte olanlar listesinde ise Zimbabve, Burundi, İran, Suriye, Venezuela, Kuzey Kore, Türkmenistan, Küba, Bolivya ve Güney Afrika devletleri bulunuyor.

ABD’nin BM daimi temsilcisi Nikki Haley yaptığı açıklamada, “Amerikan halkı BM bütçesine yüzde 22 katkıda bulunuyor. Bu cömertliğine rağmen, BM’deki oylamalarda sadece yüzde 31 oranında destek aldık. Bu 2016’dan bu yana en düşük orandır. Bu bizim BM yatırımlarımıza kabul edilemez bir cevaptır” dedi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın