Kazakistan’da etnik gerginlik signalları

03.08.2015

Kazakistan’daki bir mahkeme sosyal ağlarda etnik ayırım propagandası yapan Petropavlovsk şehri sakını 22 yaşındaki Alxanashvili’ye 3 yıl hapis cezası verdi.

Kuzey Kazakistan ili Başsavcı vekili Aray Alimov bir basın toplantısı düzenleyerek bu mahkeme süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

Başsavcı vekiline göre Alxanashvili’nin çeşitli sosyal ağlarda etnik nefreti ve ülkedeki etnik grupların milli duyguları kışkırtmaya yönelik yayınlar yaptığı mahkemece tespit edildi.

Mahkeme kararı henüz yürürlüğe girmediği ve Alxanashvili’nin kararı bir üst mahkemede temiz edebileceği de bildirildi.

Bu mahkeme işi Kazakistan’da etnik ayırım propagandasına karşı yapılmış ilk duruşma değildir.  İki hafta önce Batı Kazakistanlı Muhtar Süleymanov “etnik nefret” suçundan 3 yıl hapis cezası almıştı. Mart ayında ise Almatı’da yaşayan Tatyana Şevtsova- Valova adlı bir Rus kadın aynı suçlamalarla 4 yıl şartlı hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kazakistan eski Sovyet Cumhuriyetleri içinde Ukrayna’dan sonra Rus nüfusun en yoğun olduğu ülkedir. Bundan dolayı son zamanlarda bu memlekette de Ukrayna olaylarının yaşana bileceği devamlı olarak gündemde tutuluyor.

Ozodlik

Alakalı yazılar

Yorum yazın