Türkmenistan’da ülkeye dönen öğrenciler sorgulanıyor

28.07.2015

Türkmenistan’da yaz tatili için ülkesine gelen öğrenciler ve diğer halk istihbaratı tarafından sorgulanıyor

Türkmenistan’da yabancı ülkelerde çalışan ya da okuyan ve yaz tatili için ülkelerine gelen Türkmen vatandaşlarının istihbarat elamanları tarafından sorgulandığı bildirildi.

Ozodlik radyosu Türkmen servisi tarafından yayımlanan habere göre, yurt dışından ülkesine giriş yapanlar hemen özel odalara alınarak, Türkmenistan Milli Güvenlik Bakanlığı yetkilileri tarafından sorgulanıyor. Bu sorgulamayı sorunsuz geçirenlerden bazılarının evlerine ulaştıktan sonra bir daha istihbarat yetkilileri tarafından sorgulandığı belirtildi.

Bu şekilde sorgulanan ve ismini açıklamadan bilgi verenlere göre, istihbarat elamanları yabancı ülkelerde çalışan ya da okuyan vatandaşlardan nerede okuduğu ya da çalıştığı, nelere ilgi duyduğu, kimlerle görüştüğü ve temas içinde olduğu, çevresindeki insanların kimler olduğu, bu insanların ne iş yaptığı, onlarla neleri konuştuğunu araştırıyorlar. Bunun yanında Türkmen istihbaratı yurt dışından gelenlerin hangi internet sayfalarına girdiğini ve internette neleri okuduğunu da soruyor.

Bu arada Ozodlik radyosu Türkmen servisi Türkmenistan Milli Güvenlik Bakanlığı’nın yurt dışından gelenleri nasıl sorguladığı hakkında “Dünya Türkmenleri” adında bir program yayınlayacağını duyurdu.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın