Tacikistan’da devlet haberleri ‘tekel’ oldu

Tacikistan’da devlet organları ile ilgili haberler bundan sonra sadece resmi haber ajansından alınabilecek…

Tacikistan’da devlet kurumları ile ilgili haberler bundan sonra tek yerden servis edilecek. Bunun için bir haber ajansı kuruldu. Ülkedeki medya kuruluşları devlet organlarının çalışmaları hakkındaki haberlerinde sadece yeni kurulan “Havar” ajansını kaynak olarak kullanabilecek.

Interfax ajansının haberine göre ülkenin Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, “Havar” isimli ajansın kurulması ve bu ajansın devlet kurumları hakkında haberlerin tek kaynağı olarak belirlenmesi hakkındaki kararnameyi imzaladı.

Kararnamede “Tüm devlet ve hükümet kurumları kendi faaliyetleri hakkındaki bilgileri Ulusal Bilgi Ajansı olan Havar’a aktaracak ve diğer medya kuruluşları yalnızca bu ajansın resmi bilgilerini yayınlayacak” deniliyor.

Yeni kurulan haber ajansı hükümet toplantıları, cumhurbaşkanının yurtiçi ve yurtdışı ziyaretleri, hükümet ve devlet yetkililerinin yerli ve yabancı heyetlerle görüşmeleri hakkında haberleri toplayacak ve yayınlayacak.

Tacikistan Bağımsız Medya Ulusal Birliği hükümetin bu kararının “kitlesel haberleşme” yasasına aykırı olduğunu bildirdi. Birliğin başkanı Nuriddin Karshiboev’a göre ilgili yasalar yerel medya kuruluşlarına ve ülkede akredite olan yabancı gazetecilere haber alma ve yayınlamada eşit haklar tanıyor.

Tacikistan’da çok sayıda bağımsız gazete ve özel haber ajansları bulunuyor. Bunun yanında 50’den fazla yabancı medya kuruluşlarının çalışanları bu ülkede akredite olmuş durumda.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın