Özbekistan TV’si halkı sosyal medyaya karşı uyarıyor

20.07.2015

Özbekistan’da devlet televizyonunda sosyal medyanın aile hayatı ve ülke bağımsızlığını tehlikeye attığını savunan programlar yayınlanıyor

Özbekistan resmi televizyon kanalı WhatsApp, Messenger Telgraf, Viber, Odnoklassniki ve Facebook gibi sosyal ağların aile hayatı ve devletin bağımsızlığı için tehlike oluşturduğunu savunan “Görüş” isimli özel bir program yayınladı.

“Ozodlik” radyosunun haberine göre geçen hafta yayınlanan programda sosyal ağlarda yayınlanan bazı yazılı ve görsel malzemelerin halk zihninde, özellikle gençlerde korku, kibir, bencillik uyandırdığı ve onları cinayet işlemeye teşvik ettiği vurgulandı.

Özbekistan devlet televizyonunun programına katılan ve uzman olarak nitelendirilen isimler ve gençler internet yayınlarına karşı neler yapılması gerektiğini dile getirdi. Program konukları, bu tür internet yayınlarını engellemek için İnternete filtre takılması gerektiğini savundu.

Radyo haberine göre son zamanlarda resmi Özbek medya kuruluşları halkı “terörizm, aşırılık, yolsuzluk, ahlaksızlık ve dış güçlerin etkisinden” korumaya çağıran çok sayıda program yayınlamaya başladı.

Özbekistan özgür medyaya en ağır baskı ve sansür uygulayan devletlerden biri olarak devamlı uluslararası insan hakları ve özgür medya kuruluşları tarafından tenkit ediliyor.

Ülkede bağımsız medya kuruluşları bulunmuyor, devlete ait medya kuruluşları sadece hükümetin resmi politikalarına uygun yayınlar yapıyor. Hükümete karşı görüş bildiren onlarca gazeteci ve insan hakları aktivistleri ya tutuklanıyor ya da akıl hastanelerine mecburi tedavi için gönderiliyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın