Tayland Uygurlar için Çin’den para aldı iddiası

13.07.2015

Çin’in Tayland’daki Uygurları geri alabilmek için 3 milyar dolar para verdiği ileri sürülüyor. Bu arada Çin, başına çuval geçirilmiş Uygurların görüntülerini yayınlayan ABD’ye nota verdi

Tayland’ın Uygurları para karşılığında Çin’e iade ettiği iddia ediliyor. Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Tayland’ın Uygur Türklerini para karşılığı iade ettiğini savundu.

Uygur Türklerinin uçakla götürülmesi sırasında çekilen video ve fotoğrafları basına dağıtan Seyit Tümtürk, şunları söyledi: “Tayland’dan Çin’e götürülürken başlarına çuval geçirildi. Fotoğraf ve görüntülerden de anlaşılacağı gibi soydaşlarımız ne yazık ki Çinli özel harekat mensupları tarafından üçlü koltuğun tam ortasına oturtularak götürülmüştür. Tayland, ne yazık ki Çin’in 3 milyar dolarlık hibe rüşvet karşılığında, 16 aylık esaret sonrası Doğu Türkistanlı soydaşlarımızı teslim etmiştir. Bunu kınıyoruz ve soydaşlarımızın hayatından ciddi endişe duyduğumuzu buradan haykırıyoruz.”

ÇİN’DEN ABD’YE NOTA

Tayland’ın iade ettiği Uygurların terörist faaliyetler planladığını öne süren Çin, ABD’ye de protesto notası verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Uygurların Tayland’dan iade edilmelerine ilişkin görüntülerin yayınlandığı ABD’ye de tek taraflı tutumunu gerekçe göstererek protesto notası verdi.

Deutsche Welle’nin haberine göre, ‘ABD’nin yanlış açıklamalar yaparak yasadışı göçü teşvik ettiğini’ savunan Bakanlık, ABD’yi önyargılı olmak ve gerçekleri tahrip etmekle eleştirdi.

Tayland’daki Uygurlar perşembe gecesi kafalarına çuval geçirilip zorla bir uçağa bindirilerek Çin’e gönderilmişti. Bu görüntüleri insan hakları savunucularının yanı sıra ABD ve BM de sert bir dille eleştirmişti. Sınırdışı sırasındaki uygulamaya tepki gösteren Türkiye de Uygurları mülteci olarak kabul etme önerisinde bulunmuştu. Pekin, D. Türkistan’daki Uygurların dini özgürlüklerini kısıtladığı yönündeki iddiaları da yalanladı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın