Tacik muhalifler Helsinki’de gösteri yaptı

07.07.2015

Tacik muhalifler Helsinki’de AGİT Parlamenterler Meclisi toplantısı sırasında bir ptotesto gösterisi düzenledi

Tacik muhalifler Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de protesto gösterisi düzenledi.

Bir grup Tacik muhalif, Helsinki’deki AGİT Parlamenterler Meclisi önünde toplanarak ülkelerindeki baskıları protesto etti. Muhalif “24 Grubu” üyesi Süleyman Davlatov’a göre gösteriye kendilerine “Yapıcı Güçler Kongresi” adını veren muhalifler birliği üyesi sekiz kişi katıldı.

Göstericiler, Tacikistan hükümetinden siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve İslami Uyanış Partisi’ne baskıları kaldırmasını talep etti.

Gösterinin Helsinki’deki AGİT Parlamenterler Meclisi toplantısı sırasında yapılması dikkat çekti. Toplantıya Tacikistan milletvekilleri de katılıyor. Ancak Süleyman Davlatov’a göre Tacik delegasyonundan kimse protestocularla ile görüşmek istemedi.

3 yıl önce oluşturulan muhalif “24Grubu” Tacikistan Mahkemesi tarafından 2014 yılanda yasadışı ilan edilmiş, kurucusu Umarali Kuvvatov bilinmeyen bir saldırgan tarafından Mart ayında İstanbul’da öldürülmüştü.

Helsinki’deki gösteriyi organize eden bu muhalif grup üyesi Süleyman Davlatov Finlandiya’da İnterpol tarafından gözaltına alındıktan 35 gün sonra serbest bırakılmıştı. Bugünlerde kendisine bu ülkede siyasi sığınma hakkı verilmesi gündemde.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın