Tacikistan İslami Uyanış Partisinden BM’ye mektup

04.07.2015

Tacikistan İslami Uyanış Partisi, İİT, BM ve Müslüman ülkelere bir mektup yazarak kendilerine yönelik baskıların sona ermesi için destek istedi

Tacikistan İslami Uyanış Partisi (TİUP), İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler ve Arap ülkelerine çağrıda bulunarak Müslümanlara yönelik baskılar için harekete geçmelerini istedi.

Tacikistan’da İmamali Rahman hükümetinin Müslümanlara ve İslamcı muhalif partiye yönelik baskıları 18 yıl önce imzalanan milli birlik ve barış süreci anlaşmasının uygulanmasına tehdit oluşturmaya başladığı bildiriliyor.

TİUP üst yönetimi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve garantör devletlerin liderlerine müracaat ederek, ülkede Barış ve Ulusal Anlaşmanın tam olarak uygulanmasını istedi.

Bu anlaşma Moskova’da 27 Haziran 1997’de Tacik hükümeti ve Birleşik muhalefeti arasında iç savaşa son vermek için imzalanmıştı. Anlaşmaya BM arabuluculuk yapmış ve Rusya, İran, Kazakistan, Afganistan, Pakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkeler garantör olarak katılmıştı.

TIUP’un mektubunda “Aradan geçen18 yılda Tacikistan hükümetinin İslamcı partinin barışçı tutumu ve hoşgörüsünden, bir de dünya topluluğunun dikkatsizliğinden yararlanarak, bunun yanında halkı yeni bir kanlı savaşın ortaya çıkması ile korkutarak adı geçen anlaşmadaki karşı taraf olan TİUP’e yönelik tehdit ve baskı politikasını yoğunlaştırdı. Ayrıca muhalifler yasadışı ve ahlaksız yöntemlerle merkezi ve yerel yönetimden uzaklaştırıldılar, binlerce kişi baskılara dayanamadan parti üyeliğinden çekildi ya da ülkeyi terk etmek zorunda kaldı” denildi.

TİUP yönetimine göre Tacikistan kamu otoritelerinin bu baskıları anayasa ve ülkedeki barış ve ulusal uzlaşma anlaşmasına karşı olduğu kadar, aynı zamanda Orta Asya’daki istikrar ve güvenlik için bir tehdit oluşturuyor.

Mektubun sonunda “Biz BM garantör ülkelerinin ve halkımızın dostlarının desteği ile Tacikistan’daki barış ve uzlaşma ortamının yeniden oluşturulması için gereken çabaları göstereceğini umuyoruz” denildi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın