Çin’in Uygurlara baskıları protesto edildi

04.07.2015

Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslümanlara yönelik uygulamalar siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerince kınandı

Bursa, Yalova ve Çanakkale’de, Doğu Türkistan’daki Çin baskısını protesto eden gösteriler düzenlendi.

Bursa’da, Orhangazi Parkı’nda toplanan Saadet Partisi İl Gençlik Kolları üyesi grup, sloganlar atarak zulümleri protesto etti.

Yapılanlar karışında ”tek ümmet” olmak zorunda oldukların anlatan Saadet Partisi Bursa İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Hasan Arslan, ”Biran önce ülkemizin önderliğinde İslam ülkeleriyle birlikte bir platform oluşturmalı, İslam birliğini tesis etmeli, gerekli diplomatik girişimleri yapmalıyız” dedi.

YALOVA

Yalova’da da Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Müslümanlara yönelik uygulamalara tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrasında Merkez Camisi önünde toplanan grup ellerinde Türkiye ve Doğu Türkistan bayrakları ile dövizler taşıdı. Grup içinde Doğu Türkistan’dan Müslümanlara yapılan saldırılar nedeniyle Türkiye’ye kaçan anne ve 4 çocuğu da yer aldı.

ÇANAKKALE

Çanakkale’de de MHP il ve ilçe teşkilatı üyeleri, “Doğu Türkistan”da hayatını kaybeden Müslümanlar için denize çelenk bıraktı.

Ramazanın başında, tüm dünyanın gözü önünde sırf Müslüman ve Türk olmaları nedeniyle inançlarını yaşamak isteyen 28 “Doğu Türkistan”lı Türk’ün acımasızca katledildiğini belirten MHP İl Başkanı İsmet Balkan, son 10 yılda 2 milyon Uygur Türkünün öldürülmesine MHP’nin seyirci kalmadığını ve kalmayacağını bildirdi.

IĞDIR’DA PROTESTO

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslümanlara yönelik uygulamalar, Iğdır’da protesto edildi.

Cuma namazının ardından Zübeyde Hanım Bulvarı’nda toplanan grup, Çin’in Müslüman Türklere yaptığı zulmü kınadı. Bir süre slogan atan grup, saldırıları protesto etti.

Grup adına basın açıklaması yapan Iğdır Ülkü Ocakları Başkanı Arif Gürel, Çin’de yapılan katliama göz yummanın dünyanın ayıbı olduğunu söyledi.

Aksaray’da Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar, cuma namazı sonrası Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Müslümanlara yönelik saldırıları protesto etti.

Ulu Cami önünde Cuma namazı sonrası toplanan Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde öldürülenler için dua etti.

MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Eyüp Dağdaş, grup adına yaptığı açıklamada, dünya üzerindeki en büyük vahşetlerden birinin “Doğu Türkistan”da yaşandığını söyledi.

100 UYGUR’A İŞ İMKANI

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, şunları kaydetti: Doğu Türkistan’da yaşayan kan kardeşlerimiz, soydaşlarımız Uygur Türklerine tüm dünyanın gözü önünde baskı ve işkence uygulanmaktadır. Evrensel bir hak olan dini vecibelerini özgürce yerine getirmeleri engellenmektedir. Aydın halkı misafirperver ve duyarlıdır. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak 100 Uygur Türk ailesini Aydın’a kabul etmek ve bu ailelerin reislerine Aydın’da iş olanağı sağlamak istiyoruz. Dışişleri Bakanlığımızın gerekli girişimlerde bulunarak bu vatandaşlarımızı Aydın’a getirmesini bekliyoruz.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın