Kazakistan-İtalya arasında 500 milyon dolarlık anlaşma

01.07.2015

Milano’da yapılan Kazak-İtalyan iş forumunda iki ülke arasında 500 milyon dolarlık anlaşma imzalandı

Kazakistan ve İtalya arasında 500 milyon dolarlık 20 anlaşma imzalandı.

Kazak basınında çıkan haberlere göre Milano’da yapılan Kazak-İtalyan iş forumunda iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar tarım ve tekstil makineleri üretimi, gıda ürünleri üretimi, petrol ve inşaat sektöründe işbirliğini öngörüyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Foruma katılan birçok İtalyan işadamının uzun dönem ülkesinde ticari faaliyette bulunduklarını ve onların Kazakistan’ın potansiyelinin farkında olduklarını söyledi.

Kazak lider, işadamlarına hitaben “Biz size bölgemizde ve dünyadaki siyasi gelişmelere bakmaksızın samimi diyalog ve yapıcı işbirliğine yönelik tutumunuz için teşekkür ediyoruz. Küresel ekonomideki duruma rağmen, gelecek için ortak bir plan inşa ediyoruz. Bu projelerin birçoğu zaten başarıyla uygulanmaya konuldu. Bu birbirimize güvenimizin sonucudur” dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve yatırım işbirliğinin istikrarlı gelişimine de vurgu yaptı:

“Ülkelerimiz arasında ikili ticaret hacmi her sene büyümektedir. Geçen yıl bu rakam 17 milyar dolara ulaştı. İtalya Kazakistan ekonomisinin büyük yatırımcılarından biridir. 2005 yılından bu yana İtalya’dan ülkemize doğrudan yatırım girişi yaklaşık 6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şu anda, ülkemizde aktif olarak yaklaşık 200 İtalyan sermayeli şirket çalışıyor.”

Nazarbayev, ülkesinde faaliyet gösteren uzmanlara ve yatırımcılara göre Kazakistan’ın Orta Asya bölgesinde en iyi yatırım şartlarına sahip olduğunu belirterek “Dünya Bankası ülkemizi yatırımlar için en iyi devletler listesine aldı. Bunun yanında Kazakistan’ın uluslararası borcu çok düşük seviyede ve buna karşılık bizim 100 milyar dolar üzerinde rezervlerimiz var” ifadelerini kullandı.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın