Özbekistan’da memur maaşları ödenemiyor

16.05.2015

Özbekistan’daki bazı kamu kurumlarında ve kamu şirketlerinde aylardır maaş ödenmediği bildiriliyor

Özbekistan’da memur maaşlarının birkaç aydır ödenmediği bildirildi.

“Ozodlik” radyosunun haberine göre Özbekistan’daki kamu çalışanlarının maaşları aylardır ödenmiyor. Memurlara birkaç ayda bir cüzi ödeme yapıldığı belirtiliyor.

Radyoya mektup yollayan Jizzak ve Almalık şehrindeki iki kurumun çalışanları iki aydır maaş alamadıklarını bildirdi. Aynı zamanda Fergana ilinin Bağdat ilçesi okulları öğretmenleri de maaşların ödenmemesinden şikâyet etti.

Maaşların ödenmemesi ya da gecikmeli ödenmesi devlet bankası şubelerinde ortaya çıkan nakit sıkıntısı ile açıklanıyor.

Almalık ilçesindeki “Ammofos-maksam” adlı kurumda maaşların ödenmemesi ile ilgili radyoya 15 Haziran’da gelen mektuba 15 işçi imza atmış. Mektuba imza atanlar Nisan ayından beri maaş alamadıklarını bildirdi. Bu işyeri çalışanları Mart ayında da maaş alamadıklarını radyoya bildirmişlerdi.

Yüzde 51 hissesi hükümetin yüzde 49 İspanyol yatırımcılara ait olan bu şirketin adını açıklamadan radyoya konuşan yetkiliye göre çalışanlara ödenmesi gereken maaş miktarı 3 milyar Özbek Somundan fazla.

15 Haziran’da yine Ozodlik radyosuna şikayet mektubu gönderen Jizzak şehrindeki “Avantage Plus” Özbek-Çin ortak şirketi çalışanları birkaç aydır maaş alamadıklarını bildirdi.

İnşaat malzemeleri üreten şirketin yetkilileri 200 işçiye Nisan ayı için maaş ödenmediğini kabul etti.

Geçen ay Ozodlik radyosuna sızdırılan Özbekistan Merkez Bankası Başkanının Başbakan Shavkat Mirziyayev’e uyarı mahiyetindeki mektubunda ülke ekonomisinde yaşanana sıkıntılardan dolayı bankaların maaş ve diğer sosyal ödemeler için nakit sıkıntısı yaşadığı bildirilmişti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın