Kazakistan’da nüfusun % 70 kendini “Kazakistanlı” olarak tanımlıyor

15.06.2015

“Kazakistan vatandaşlarının % 70 kendini “Kazakistanlı” olarak tanımlıyor”. Konu ile ilgili raporu Siyasal Bilgiler uzmanı ,Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Kamu Yönetimi Akademisi öğretim üyesi Prof.Dr. Janıljan Yunusov Merkez İletişim ofisinde yaptığı bir basın toplantısında açıkladı.

Bilindiği gibi Kazakistan’da uygulanmakta “Milletin Planı – 100 somut adım” programın amacı  “Gelecek için birleşik millet”in oluşturulmasıdır. Böyle birleşik millet oluşturmasın esası ise “Ebedi Millet” adı verilen ulusal bir ideolojidir.

“Ülkemizde yapılan birçok sosyal araştırmalar, örneğin iktidardaki “Nur Otan” partisinin Kamu Politikaları Enstitüsü araştırması halk arasında Kazakistan kimliğinin üstün olduğunu gösteriyor. Anketlere katılanların çoğunluğu kendilerini Kazakistanlı olarak tanımlıyor.  “Siz öncelikle kendinizi kim olarak tanımlıyorsunuz” sorusuna halkın % 70’i “Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşı” olarak cevap verdi, dedi Janıljan Yunusov basın toplantısında.

Ona göre bu vatandaşlık ilkesine dayanan Kazakistan kimliğinin oluşum sürecinin iyi bir netice verdiğini göstermektedir:

“Bu süreç modern, profesyonel ve özerk idari birimini beğenen devlet yönetimi kontrolünde istikrar ve sosyal uyumun sağlanması, hukukun üstünlüğü ve mülkiyet haklarının korunması, orta sınıfın oluşumunu hızlandırılması ile doğal olarak devam edecektir”.

“Turkistan-Der” Haber merkezi

Alakalı yazılar

Yorum yazın