Ban Ki-moon: Kırgızistan’da yaşanan 2010 Haziran olayları adil bir şekilde soruşturulmalı

13.06.2015

2010 yıl Haziran ayında yaşanan etnik çatışmaların 5. Yıl döneminde Kırgızistan’a gelen Ban Ki-moon olayların hızlı ve adil araştırılması için Bişkek hükümetine çağrıda bulundu.

Perşembe günü öğleden sonra Kırgızistan Başbakanı Temir Sariev ile çatışmaların merkezi olan Oş şehrini ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon buradaki “Annelerin gözyaşları” anıta çelenk koydu.

Anıt önünde toplananlara hitap eden BM Genel Sekreteri Kırgız hükümetinin etnik çatışmaları kısa sürede ortadan kaldırılmadaki çabalarını takdir ettiğini söyledi.

Ancak bununla beraber Ban Ki-moon Bişkek hükümetini bu alanda aşağıdakileri yapmaya da davet etti.

Her şeyden önce, etnik kimliğine ve sosyal konumuna bakmasızın Haziran 2010’da etnik çatışmaya katılanlar hakkında tam ve tarafsız bir soruşturma yapılması.

İkinci- ağır suç işleyenlerin vakit geçirilmeden cezalandırılması.

Üçüncü – işkence kullanılarak ve hukuk bozularak verilen hükümlerin yeniden değerlendirilmesi.

Dördüncü – ülkede yaşayan çeşitli etnik kimlikler arasında gerçek barış ortamının oluşturulması, çatışma kurbanlarının destekleme programlarının güçlendirilmesi ve bu işe STK katılımını sağlanması.

BM Genel Sekreteri Oş şehir yetkilileri, sivil toplum ve insan hakları kuruluşları aktivistleri ve temsilcileriyle bir araya geldi.

Görüşmelerde Kırgız hükümetinin sivil toplum ve insan hakları aktivistlerinin faaliyetlerini olumsuz etkileyecek yasa tasarılarından vazgeçmesi gerekliği belirtildi.

Ban Ki-moon Bişkek’te Kırgızistan Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile görüştü ve “Parlamenter demokrasinin gelişmesi: dersler ve gelecek” adlı seminere de katıldı.

BBC

Alakalı yazılar

Yorum yazın