Tacikistan’daki İslamcı lider ülkeye dönmeyecek

11.06.2015

Tacikistan İslami Uyanış Partisi, yurtdışında bulunan liderinin yargılanabileceği gerekçesiyle ülkeye dönmemesi için karar aldı

Tacikistan İslami Uyanış Partisi (TİUP) Siyasi Konseyi, yurtdışında bulunan parti lideri Muhiddin Kabiri’nin ülkeye dönmemesini istedi.

“Ozodi” radyosuna konuşan parti yetkilisi Zübeydullah Razik bu kararın ülkedeki durumla bağlantılı olarak alındığını bildirdi.

Karar hakkında kısa konuşan Razik, liderlerinin yurt dışında tedavi için bulunduğunu, bunun yanında bazı toplantılara da katılacağını söyledi. Razik, parti yönetimin bu kararı hakkında ayrıntılı açıklama yapmadı.

TİUP lideri 1 Mart 2015’te gerçekleştirilen meclis seçimlerinden iki hafta sonra ülkesinden ayrılmıştı.

Mayıs ayı başlarında “Ozodi” radyosuna konuşan Kabiri tedavi ve bazı toplantılara katılmak için yurt dışında bulunduğunu söylemişti. Kabiri’ye göre, yurt dışı ziyaretinin uzun sürmesi ülkesinde partisine yapılan baskılarla ilgili değil.

Tacikistan meclis seçimlerinde TİUP barajı aşamayarak meclis dışı kaldı. Parti taraftarları seçimlere hile karıştırıldığını ve verilen oyların çalındığını iddia etmişlerdi.

Haziran ayı başlarında, Tacikistan Hükümetinin resmi yayını olan “Cumhuriyet” gazetesinde İslami Uyanış Partisi bazı üyelerinin terör eylemlerine karıştığını bildiren bir makale yayınladı.

Makalede TİUP’nin Mısır’da yasaklanan “Müslüman Kardeşler Hareketi’nin parçası olduğu, bu parti liderlerinin kravat takarak ve özgürlük, demokrasi, sivil toplum değerleri hakkında konuşarak özellikle gençleri yanılttığı öne sürüldü.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın