Kazakistan’da Cumhurbaşkanının yetkileri azalacak

30.05.2015

Nursultan Nazarbayev ülkesinde Cumhurbaşkanının yetkililerini azaltılması,  hükümet ve parlamentonun rolünün güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Kazak liderin BDT üyesi ülkeleri devlet başkanları toplantısında sarf ettiği bu sözler şimdi medyada yer buldu.

“Muhtemelen biz parlamento ve hükümete daha fazla yetki vermemiz gerekir. Şimdiye kadar bizde ciddi dikey başkanlık yönetimi vardı. Toplumda orta ekonomik sınıfın güçlenmesi hükümete ve parlamentoya daha fazla yetki verilmesini zorunlu kılıyor”, dedi Nazarbaev bu toplantıdaki konuşmasında.

Nazarbayev’e göre bu yöndeki çalışmalar Kazakistan’da şimdi devam etmektedir.

“Biz devlet aygıtını baştan sona denetimden geçirmeliyiz. Bu şekilde devlet yönetimine onu hak eden kişiler gelmelidir. Şimdi yöneticiler kendileri istedikleri kişileri koltuklara tayin ediyorlar. Yeni bir vali tayin ettiğimizde o kendi takimini oluşturmaya başlar. İşte buna son vermeliyiz”, dedi Nazarbaev yine konu ile ilgili olarak.

“Bizim demokrasimizin anlamı devletin halka hesap vermesi şeklinde olmalıdır. Devlet sırları müstesna, yönetim işi şeffaf olmalıdır, insanlar hükümetin, özellikle mahalli idarelerin kararlarının nasıl alındığını bilmelidirler. Yerel bütçeler sivil toplum kuruluşları ve halkın katılımı ile oluşturulmalı ve her düzeydeki yönetimler her yarım yılda bütçenin nasıl kullanıldığı hakkında halka hesap vermeli, insanların bu konudaki sorularını cevaplandırmalıdırlar”.

“Türkistan-Der” Haber Merkezi

Alakalı yazılar

Yorum yazın