Tacikistan’dan Uygurları Çin’e iade sözü

Tacikistan, ülkede bulunan Uygurları Çin’in hazırladığı suçluları iade anlaşmasını onaylayarak iade etmeyi kabul etti

Tacikistan ve Çin tarafından imzalanan suçluların iade anlaşması ile Tacikistan’da bulunan Uygurlar’ın da Çin’e verilmesi gündeme geldi.

BBC Özbekçe servisi haberine göre Tacikistan meclisi Çin ile imzalanan suçluları iade anlaşmasını onayladı. Tacikistan Başsavcısı Yusuf Rahmonov, anlaşmanın Çin’de tutuklanan Tacik vatandaşlarının kendi ülkelerinde yargılanmasını sağlayacağını söyledi.

Asia News ajansına göre bu anlaşma uzun yıllardan beri Uygur aktivistlerinin peşinde olan Pekin hükümeti için fırsat olacak.

Tacikistan ile varılan mutabakatla Çin bütün Orta Asya ülkeleri ile Uygur Müslümanları iade anlaşmaları imzalama sürecini tamamlamış oldu. Çin’e iade edilen Uygurlar sık sık müebbet hapis ya da ölüm cezasına mahkûm ediliyor.

Şu anda Çin’de yedisi kadın olmak üzere 16 Tacikistan vatandaşının tutuklu olduğu bildirildi. Bunlardan biri kadın dört kişi idama mahkum edildi. Tacikistan’da ise 3 Çin vatandaşı hapiste. Bunlardan biri tecavüz, ikisi ise uyuşturucu kaçakçılığından tutuklanmıştı.

Habere göre Uluslararası örgütler bu tür iade anlaşmalarına şüpheli bir yaklaşım içinde. Çin’in Sincan adını verdiği Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman etnik Uygurların hapishanelerde zor şartlarda tutulduğu biliniyor. Çin hükümeti bağımsızlık isteyen Uygur aktivistleri terör suçundan tutukluyor ve cezalandırıyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın